חילול שבת אוכל ברכב

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 13/08/18 12:03 ב באלול התשעח

שאלה

שלום הרב,

בארוחת שבת בירושלים גיליתי שיש אוכל שנסע בשבת.. מה דינו?

אני לא יודעת אם הוכן בשבת, אבל אם זה נניח עוגה קנויה או שתיה שהגיע ברכב בשבת..

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום,

אם האוכל בוּשל בשבת, בוודאי אסור לאכול. ואם יש ספק בדבר, בלילה סביר להניח שמותר (כי רוב הסיכויים שבושל לפני שבת), ובבוקר, אם מגיע כבר חם, כנראה בושל בשבת.

לגבי אוכל שבושל לפני שבת או דברים קנויים (אפילו מים), יש להבדיל בין שני מקרים:

א. האוכל הגיע ממקום קרוב (נניח מתוך העיר), מקום שתיאורטית אפשר להביא את האוכל ברגל. ההלכה היא *שאפשר לאכול אותו בשבת*. כי הנסיעה באיסור היא רק אופציונלית ולא מהותית להבאת המאכלים.

ב. האוכל הגיע מחוץ לתחום, מקום שממנו ואליו אסור ללכת בשבת בגלל בעיה של יציאה מחוץ לתחום שבת והוצאה מרשות לרשות. ובזה נכנסים לגדר הנאה ממעשה שבת.

כאן ההלכה היא *שלא אוכלים* את המאכלים בשבת, *ובמוצאי שבת מותר לאכול אחרי שמחכים* זמן 'בִכְדֵי שיעשו' (פרק הזמן שהיה לוקח להביא את האוכל אם היו מתחילים את הנסיעה במוצאי שבת).

שבת שלום ובשורות טובות!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן