האם מותר לעשות ספורט בשבת | מותר להתקלח בשבת בדוד שמש?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 02/11/20 12:37 טו בחשון התשפא

שאלה

שלום,

א. האם מותר לעשות הליכות ביום שבת?

ב. האם מותר להתקלח בשבת? עם דוד שמש במים חמים.

בברכה

תשובה

לשואל שלום,

א. בעניין ספורט בשבת כתב השולחן ערוך: "בחורים המתענגים בקפיצתם ומרוצתם, מותר".

לכן לפי זה ריצה לשם התעמלות תהיה אסורה, כי היא אינה עונג ופוגמת בקדושת השבת. כל זאת הוא כתב על ריצה דווקא, שנאסרה באופן עקרוני כדברי השו"ע "אין לרוץ בשבת".

אבל לגבי הליכה כותב הב"י "וכן מותר לטייל" - משמע שהליכה בנחת, לא במהירות, מותרת לכל מטרה. וכותב המשנה ברורה "אפילו אם כוונתו להתעמל".

לסיכום: מותר ללכת לשם ספורט בשבת.

(מקורות: שולחן ערוך סימן שא סעיף א-ב | נושאי כלים שם ובפרט משנה ברורה ס"ק ז | ובפסק"ת החמיר סתם)

ב. מלבד האיסור להשתמש בחשמל, ישנו איסור נפרד להתרחץ בכל הגוף במים חמים. ולכן אם התחממו המים בדוד שמש, ניתן לרחוץ חלק מן הגוף כגון ידיים רגליים ופנים.

(שו"ע שכ"ו א | חזו"ע)