חלה לשבת פרשת בשלח

מנהג יפה בשבת זו הוא לפזר פרורי לחם לציפורים. אז בואו נכין לחמניות בצורת ציפורים

חדשות כיפה חנה פנט 27/01/21 11:38 יד בשבט התשפא

חלה לשבת פרשת בשלח
לחמניות ציפורים, צילום: חנה פנט


בפרשה שנקרא השבוע אנחנו מלווים את בני ישראל שחוצים את ים סוף בדרכם ממצרים, שומעים על המן שירד וסיפק לבנ"י את כל צורכם במדבר:

וַיְהִ֣י | בַּיּ֣וֹם הַשִּׁשִּׁ֗י לָֽקְט֥וּ לֶ֨חֶם֙ מִשְׁנֶ֔ה שְׁנֵ֥י הָעֹ֖מֶר לָֽאֶחָ֑ד וַיָּבֹ֨אוּ֙ כָּל־נְשִׂיאֵ֣י הָֽעֵדָ֔ה וַיַּגִּ֖ידוּ לְמשֶֽׁה:
וַיֹּ֣אמֶר אֲלֵהֶ֗ם ה֚וּא אֲשֶׁ֣ר דִּבֶּ֣ר יְהֹוָ֔ה שַׁבָּת֧וֹן שַׁבַּת־קֹ֛דֶשׁ לַֽיהֹוָ֖ה מָחָ֑ר אֵ֣ת אֲשֶׁר־תֹּאפ֞וּ אֵפ֗וּ וְאֵ֤ת אֲשֶׁר־תְּבַשְּׁלוּ֙ בַּשֵּׁ֔לוּ וְאֵת֙ כָּל־הָ֣עֹדֵ֔ף הַנִּ֧יחוּ לָכֶ֛ם לְמִשְׁמֶ֖רֶת עַד־הַבֹּֽקֶר:
וַיַּנִּ֤יחוּ אֹתוֹ֙ עַד־הַבֹּ֔קֶר כַּֽאֲשֶׁ֖ר צִוָּ֣ה משֶׁ֑ה וְלֹ֣א הִבְאִ֔ישׁ וְרִמָּ֖ה לֹא־הָ֥יְתָה בּֽוֹ:
וַיֹּ֤אמֶר משֶׁה֙ אִכְלֻ֣הוּ הַיּ֔וֹם כִּֽי־שַׁבָּ֥ת הַיּ֖וֹם לַֽיהֹוָ֑ה הַיּ֕וֹם לֹ֥א תִמְצָאֻ֖הוּ בַּשָּׂדֶֽה:

אחד המנהגים היפים בשבת זו לפזר פרורי לחם לציפורים

וכל כך למה?
הכרת טובה: כיוון שקוראים בשבת זו בפרשת בשלח שיש בה סיפור על המן שירד לישראל במדבר ושנאמר בו: "אכלוהו היום כי שבת היום לה', היום לא תמצאהו בשדה... ויהי ביום השביעי יצאו מן העם ללקוט, ולא מצאו." (שמות ט"ז) 
אמרו רבותינו ז"ל, שאותם אנשים שיצאו ללקוט ביום השביעי רשעים היו, ידעו שהמן לא ירד בשבת כדבר משה, מה עשו? הלכו בלילה ופזרו בשדה מן המן שהיה להם על מנת לאסוף אותו בבוקר ולהביאו למחנה לעיני כל העם, כדי שיאמרו שמשה בודה מצוות מליבו. ואז הם יצאו בבוקר ללקוט מן ולא מצאו. 
ומה קרה עם המן שהניחו בלילה? הגיעו הציפורים ולקחו אותו כדי שיאמנו דברי משה ושהשבת תהיה מקודשת אצל כל העם. 
משום כך ראויות הציפורים ליטול שכרן. 
ועל כן לשבת – לחמניות ציפורים

מתכון החלה הרגיל שלי:
מקילו קמח אפשר להכין 8 לחמניות יפות 

רכיבים:
1  קילו קמח מנופה
2 כפות שמרים יבשים
3/4 כוס סוכר 
2  ביצים
1 כף מלח
כמעט 5 כוסות מים חמימים - כוסות ח"פ (400-500 מ"ל)
חצי כוס שמן
 
חלמון טרוף עם כפית שמן לציפוי

לקישוט:
ראשי ציפורן
שבבי שקדים
 
אופן הכנה: 
מנפים את הקמח לקערה גדולה, מוסיפים את המלח ומערבבים.
מוסיפים את השמרים היבשים 
יוצרים גומה בקמח ויוצקים לתוכה את הביצים, הסוכר והשמן. 
מוסיפים את המים ומעבדים לבצק במיקסר, 
10 דקות במהירות איטית.
מתפיחים לילה במקרר, או 2-4 שעות להכפלת הבצק בטמפרטורת החדר  

להכנת הלחמניות נזדקק לראשי ציפורן, אפשר גם שבבי שקדים למקור הציפור ואפשר לצבוט את הבצק למעין מקור ולמספריים.
 

ככה מכינים

ככה מכיניםצילום: חנה פנט