חדשות כיפה

והשבת: גם אתם אוהבים מרק עדשים?

חוץ מטעמי המקרא, לכל פרשה יש את הטעמים שלה גם באוכל. חנה פנט - בעלת הבלוג "לאכול, לשנות, ליהנות" מביאה לכם את המתכונים שיביאו את פרשת השבוע עד לצלחת.

טעם הפרשה

טעם הפרשהצילום: סטודיו כיפה

פרשת תולדות - ואנו קוראים בתורה על יעקב, עשיו ונזיד העדשים. נזיד העדשים המפורסם שהכין יעקב לעשו? ..."וַיֹּאמֶר עֵשָׂו אֶל יַעֲקֹב הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה... וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ וַיָּקָם וַיֵּלַךְ, וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת הַבְּכֹרָה". האדום-אדום הזה, שכנראה היה טעים במיוחד אם גרם לעשו למכור את הבכורה,הוא אחד מתוך סוגים רבים של מטעמים שמוזכרים בתנ"ך. 

ד"ר טובה דיקשטיין - מומחית לאוכל ארץ ישראלי קדום ומדריכה בשמורת נאות-קדומים, מנסה להתחקות אחרי האוכל התנ"כי. שלושת המוצרים הבסיסיים בסל המזונות העתיק : דגן, תירוש ויצהר
מתוך מחקר על מזונות שהיו קיימים בימי התנ"ך אנחנו יודעים שעדשים למיניהם, ודגנים היו קיימים ושימשו בתבשילי דייסות הכנת לביבות או לאפיית לחמים, והיוו בסיס לארוחות באותם הזמנים. 
עגבניות לעומת זאת ממש לא היו מוכרות, עליהם למדו הרבה יותר מאוחר, רק לאחר גילוי אמריקה.

מה עוד היה?
ירקות  ופרות כגון עלי סלק, זיתים, כרוב, צנון, סלק, ירקות בר או שדה כמו פאקוס (מעין מלפפון בלאדי המזכיר קישוא), בצלים ושומים, אבטיחים ומלונים ענבים, תאנים, רימונים, תפוחים וחרובים, ומאוחר יותר גם תפוחים, אפרסקים ושזיפים, וגם רוב צמחי התיבול היו בשימוש, (ביניהם זעתר, שמיר, נענע וכוסברה). דגים נאכלו טריים רק באזורים הקרובים לים, בשר היה יקר ביותר ונאכל רק בחגים ובאירועים משפחתיים.


מה לא אכלו?

תפוחי אדמה, תירס, עגבניות, פלפלים מתוקים וחריפים, שוקולד – אינם מכאן. כמו כן, לא ידעו באותה התקופה מהם חצילים, פרות הדר ואפילו סוכר. היו נוהגים להמתיק עם דבש לסוגיו: דבש דבורים, דבש תמרים, חרובים וענבים. ומתוך מחקריה של ד"ר דיקשטיין, נראה שאבותינו אכלו פה לא רע בכלל.

המתכון שלי לנזיד עדשים מותאם כמובן לזמננו ולחומרי הגלם שברשותנו, ואנחנו רק יכולים לנסות לדמיין מה היה האדום האדום ההוא. האם אלו היו העדשים הכתומות אדומות בלבד או שהיו שם עוד רכיבים עלומים?

מרק עדשים ועגבניות

מרק עדשים ועגבניותצילום: חנה פנט

 

רכיבים 
2 כפות שמן זית 
2 בצלים קצוצים 
2-3 כפות שום כתוש, להוסיף לסיר בכמה פעמים
2 גזרים פרוסים
2 גבעולי סלרי ללא העלים פרוסים
2-3  עגבניות קלופות קצוצות
1/2 1 כוסות עדשים כתומות/אדומות
1.5 ליטר מים או ציר (אני בחרתי להוסיף למים 5 כפיות אבקת מרק בטעם עוף )
מלח, פלפל שחור גרוס 
 
 
אופן ההכנה 

מחממים את השמן בסיר גדול על להבה בינונית. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד להזהבה. 
מוסיפים לסיר את השום, ושאר הירקות הקצוצים
מאדים כ- 10 דקות, מוסיפים את הנוזלים
מתבלים במלח, מערבבים ומביאים לרתיחה. 
מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה. 
טוחנים, מתקנים את התיבול -אני הוספתי פה עוד שום כתוש, לטעמי הוא שנותן את הטעם המיוחד למרק..

 

לטורים קודמים 

עוד אין תגובות, היו הראשונים להגיב!
כתבו תגובה

המשך באמצעות

שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון

יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר

מתנצל. הנגבי צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

אחרי הסערה - צחי הנגבי מתנצל

קרא עוד