כיסוי הכלה

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 07/06/23 21:48 יח בסיון התשפג

שאלה

רציתי לדעת אם כשמכסים את הכלה לפני החופה האם החתן צריך לעשות את זה או אבא או סבא יכולים לעשות את זה?

ולמה?

אשמח למקור

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

כיסוי הכלה בהינומה נעשה על ידי החתן בלבד.

הסיבה לכך נובעת מהשאלה מה המהות של החופה? - ישנן מספר שיטות בנושא, למשל:

חופה משמעותה הבאה לתוך הבית והתייחדות (שולחן ערוך, אבן העזר סימן נ"ה סעיף א', ראה שם ובנושאי הכלים).

לפי אחת השיטות (ראה שם ברמ"א) מהות החופה היא יציאת הכלה בהינומה - כלומר, על ידי כך שהחתן מכסה את ראש הכלה בהינומה זה הוא פורס את כנפיו עליה - כפי שאמרה רות לבועז "ופרש כנפיך על אמתך".

עם זאת יש לציין את דבריו של בעל ספר הנישואין כהלכתם בפרק י"ב סעיף מ"א: "במדינות מסויימות המנהג שהחתן הוא שנותן את הצעיף בראש הכלה. אך במקומות אחרים אינם מדקדקים בזה ולפעמים פורסין הצעיף שלא במעמד החתן כלל...והואיל וקיימים חילוקי מנהגים בדבר זה - יתנהגו בהתאם למנהג מקום הנישואין" - מכיוון שבארץ ישראל כיום החתן מכסה את הכלה בהינומה לכן כתבתי בתחילת הדברים שרק החתן מכסה.

להרחבה ראה בטור ובשלחן ערוך חלק אבן העזר סימן נ"ה סעיף א' ובנושאי הכלים שם

ספר הנישואין כהלכתם פרק ט' סעיפים ה'-ט"ז ובפרק י"ב סעיפים ל"ט-נ'