מנהגים שונים לספרדים ואשכנזים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 01/06/23 02:41 יב בסיון התשפג

שאלה

איך יכול להיות שדברים כמו ספירת העומר לנשים- למה לאשכנזיות מותר ולספרדיות אסור, בגלל שאנו ממוצא שונה היא תקיים מצווה מסוימת ואני לא?

כנל לגבי קטניות בפסח ושמירת שעות 3/6 בין בשר לחלב..

תודה

תשובה

לשואלת היקרה שלום רב

התורה מחולקת לכמה חלקים. יש תורה שבכתב, יש פירושים לתורה שבכתב, יש דברים שחז"ל דורשים את הפסוקים ויש חלק בתורה שהוא 'מנהג', כלומר דבר שאינו הלכה מוחלטת לכל עם ישראל אלא תלוי במנהגים השונים של הקהילות השונות. הבדלים אלו מוזכרים כבר במשנה! חז"ל מציינים שבמקום שנהגו לעשות מלאכה בערב פסח - עושים ובמקום שנהגו שלא לעשות - אין עושים.

כל הדוגמאות שהזכרת אלו דוגמאות שנובעות משוני בין קהילות שונות. ברכה על ספירת העומר שהיא מצוות עשה שהזמן גרמא, וכן קטניות בפסח - השתנו בין הקהילות. קהילות ספרד נהגו בהן כך ואילו הקהילות האשכנזיות נהגו בהן אחרת. לגבי המתנה בין בשר וחלב, אין כאן הבדל בין ספרד ואשכנז אלא חילוקי המנהגים הן בתוך קהילות האשכנזים עצמן.

ביחס למצוות עשה שהזמן גרמא - אפשר לראות הרחבה כאן: https://ph.yhb.org.il/03-02-08/ בעיקר הדברים - מה שכתבת בשאלה אינו מדויק. לספרדיות מותר לספור ספירת העומר כמו לאשכנזיות. ההבדל הוא אך ורק לגבי הברכה.

בהצלחה רבה!

טוביה