ללא נושא

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 18/06/05 22:14 יא בסיון התשסה

שאלה

,שלום לכבוד הרב. שאלתי מעט מוזרה.

ממה שאני יודעת נדר בחלום מחייב התרה. לפני כמה זמן נחתי מנוחת צהריים. הייתי מאוד עייפה ונראה לי שהייתי במצב גבולי על סף הרדמות. מחשבה הובילה מחשבה ואז איכשהו חשבתי מה היה אם הייתי בים מרימה את ביתי וחלילה בסכנת טביעה ואז חשבתי לעצמי :"אה הייתי בלי נדר נודרת 1000 שקל לביהכ"ס.(חשבתי על עצמי אומרת את זה באותו הרגע). הבעייה היא כזאת: אינני בטוחה אם ממש נרדמתי וזה היה חלום או שהייתי עדיין ערה וזאת הייתה מחשבה. כמו כן, אני בטוחה (ממה שזכרתי )שכשאמרתי את המילים אמרתי בצורה הזאת:" אני בלי נדר נודרת". בנוסף לכך ישר באותו הרגע מיד לאחר המחשבה/חלום זינקתי ואמרתי בלי נדר (אמרתי זאת ישר בלי להתמהמה.

האם אני צריכה התרת נדרים או שזה כלל לא מחייב?

ובמקרה שהתשובה היא שצריך התרה האם אפשר לתרום את הכסף במקום לעשות התרה?

סליחה על השאלה המוזרה. אשמח לתשובה מהירה.

תודה רבה

תשובה

בע"ה

שלום רב,
שאלתך נוגעת בשני נושאים, החלום והנדר.
1. לגבי הנדר - כיון שאמרת מיד "בלי נדר", הרי שאינך חייבת בזה מדין נדר.
2. אם כן היה כאן נדר , ספק אם התרת נדרים היתה יכולה לפטור,אולם כאמור אין כאן נדר.
3. לתת תרומה לדבר טוב - תמיד יפה, אבל שוב , זה לא במקום התרה.
4.לגבי החלום - מי שחלם חלום רע וחושש, יכול לעשות הטבת חלום, או באחד משני אופנים-
א. יש נוסח , לומר אותו בזמן "ברכת כהנים". הנוסח נמצא בחלק מהסידורים במוסף של יו"ט.
ב. אם לא הספקת , אפשר ללכת לרב ובני שלשה לאמר נוסח "הטבת חלום" שמבוסס על הגמרא במסכת ברכות.
מדברייך לא נשמע שבמקרה זה יש צורך גם בכך.
ברכה והצלחה,
אליעזר