כללי

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 15/03/10 19:54 כט באדר התשע

שאלה

שלום לך כבוד הרב חיים בריסק

להלן כמה שאלות שאשמח אם תענה לי עליהם בצורה מספקת ורחבה כמה שאפשר

-א. מאיזה כמות של פירות\ירקות מברכים ברכה אחרונה ומהי הברכה האחרונה עליהם?

אם אכלתי פלפל שלם אברך?

-ב. יעלה ויבוא - אומרים רק באותו יום של ראש חודש

ואת התחנון לא אומרים יומיים רצוף בראש חודש האם בסוף חודש של החודש לפני ובראש חודש עצמו - ככה זה הולך?

-ג. בנטילה אני צריך למלא את כלי הנטילה עד הסוף במיים או מספיק במים שיספיק לי לנטילה להפריץ 3 פמעםי לסירוגין?

כי אין מים בכנרת..וגם כי ההורים מעירים לי על זה

- ד. אשמח לדעת מה הקטע שקוראים לפני קדיש כל פעם

עם יגדיל תורה ויאדיר ואיפה זה נמצא בסידור?

- ה.אשמח לדעת את מה שקוראים לפני הוצאת ספר תורה מההיכל - "פתחו לי שערי צדק"

-ו. כשמעלים את ספרי התורה ומראים אותם לציבור שמתי לב שאומרים פעמיים וזאת התורה (כמו שמצוין בסידור ) וזאת התורה אשר שם משה בפני בני ישראל..

השאלה שלי היא האם פעמיים חוזרים על אותו דבר או שאומרים משהו אחר ?ואם כן מה אומרים ומה הסדר

- ז.אשמח לדעת את הקטע בהבדלה בהתחלה של אליהו הנביא ושאומרים שבוע טוב לפני ההבדלה עצמה

כל טוב עלה והצלח ואמן תזכה למצוות

אשריך

תשובה

שלום וברכה!

א. אם אכלת כזית (גודל של קופסת גפרורים) ויותר המפרי או מהירק, אתה מברך ברכה אחרונה. על הירקות ועל הפירות שאינם משבעת המינים מברכים "בורא נפשות". על הפירות משבעת המינים מברכים ברכה מעין שלוש - "על העץ" (כפיח שמופיע בסידורים). לכן על פלפל שלם יש לברך ברכה אחרונה.

ב. "יעלה ויבוא" אומרים בכל התפילות ובברכת המזון של ראש חודש בין אם זה יום אחד בין אם זה שני ימים. כמו כן בערב ראש חודש במנחה לא אומרים תחנון.

ג. אין חובה למלא את הכלי, אלא די בכמות מים המספיקה לנטילה של ג' פעמים לסירוגין.

ד. אתה מתכוון לקטע הנאמר אחרי לימוד תורה לפני קדיש דרבנן (כפי שנהוג אצל הספרדים. את הקטע תמצא אחרי מוסף של שבת והוא: "רבי חנניה בן עקשיא אומר רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר".

ה. אין כקטע כזה בקריאת התורה. ייתכן ולא הבנתי את השאלה.

ו. לא אומרים "וזאת התורה" פעמיים, אלא אומרים כך: "וזאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל. אל שדי אמת ומשה אמת ותורתו אמת. תורה ציוה לנו משה מורשה קהילת יעקב. האל תמים דרכו אמרת ה' צרופה מגן הוא לכל החוסים בו". כדאי לך בעת האמריה להעזר בסידור.

ז. אין כל בעיה לומר שבוע טוב לפני ההבדלה עצמה, מכיוון שאת ההבדלה המתירה איסור מלאכה כבר אמרת בתוך תפילת שמונה עשרה של ערבית (ההוספה "אתה חוננתנו" בתוך ברכת "אתה חונן לאדם דעת".

חג כשר ושמח,

חיים בריסק