אמונה

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 15/03/10 19:49 כט באדר התשע

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

בעקבות למידת ספר הכוזרי במסגרת שיעורי מחשבת ישראל, נתעוררה אצלי השאלה הבאה:

והרי עד מיטב הבנתי בשיעור, אצל הנצרות והאיסלאם ההתגלות הי'יתה לבן אדם אחד, משמע אין להסתמך על התגלות שהי'יתה לבן אדם אחד.

אולם אצל היהדות שזאת הי'יתה התגלות להמונים יש על מה להסתמך כי זה לא רק בן אדם אחד, שיכול להיות שהוא סתם חלם וכדומה אלא ממש ב"ה כול עמ"י צפה וראה בהתגלות האלוקית.

עכשיו, מה אפשר לענות לבן אדם ששואל:ואולי מישהו אחד המציא את אותה התגלות להמונים?

יכול להיות שמישהו המציא זאת וזה "תפס" ורץ במהלך השנים והועבר בין האנשים וכדומה.ואז חוזרים לאותו הבסיס של הנצרות והאיסלאם של נבואה לאיש אחד שאי אפשר להסתמך עליה, אולי גם אצל היהדות מישהו החליט להשתעשע ברעיון ההתגלות לכול העם.

סליחה אם השאלה לא כ"כ מובנת.

ערב טוב.

תשובה

שלום וברכה!

השאלה מאד מובנת והיא נשאלת לא בפעם הראשונה. וגם יש תשובה עליה.

בכל ליל הסדר מתיישבות משפחות משפחות ואבא מספר לבן על יציאת מצרים, על התגלות האלוקית. וכך בכל משפחה ומשפחה של עם ישראל בכל מקומות פזוריהם, ללא כל שינוי בכל דורות מאז יציאת מצרים כאשר זה שראה את הכל סיפר לבנו. כלומר הסיפור עובר מאב לבן ליד שולחן משנה לשנה מדור לדור, היתכן שכל האבות ביחד משקרים ומספרים דברים בדויים, הרי לא מדובר באיזה דרשן בפני קהל, אלא באב המספר לבנו. אצל נוצרים באו 12 אנשים והתחילו לספר שראו את יש"ו לאחר הצליבה קם לתחיה והסביר שהוא האל וכו' והם מעבירם את הענין. כלומר הכל מבוסס על סיפור של 12 אנשים שהיו מקוברבים מאד ליש"ו והיו להם אינטרסים בהפצת אלהותו. אצל מוסלמים הסיפור גרוע עוד יותר - קם אדם אחד המציא דת, הכריז על עצמו כנביא והתחיל לשווק ספרו "קוראן" ועל זה מבוססת האמונה האיסלמית. ברור הדבר שאצל עם ישראל הסיפור שונה לחלוטין.

בברכה,

חיים בריסק