אינטרנט אלחוטי

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 29/01/11 21:42 כד בשבט התשעא

שאלה

האם מותר להשתמש באינטרנט אלחוטי שנלקח מאחד השכנים ללא ידיעתו - הרי זה לא עולה כסף אם אני לוקחת ממנו אינטרנט זה רק יכול להאט לו את המחשב אם בכלל זה גם לא בטוח?

תשובה

יש מושג בהלכה שנקרא "זה נהנה וזה לא חסר". זהו מצב שבו את נהנית מרכושו של מישהו אחר והוא לא נפגע מזה כלל. (יתכן, כמו במקרה שלך , שהוא אפילו אינו יודע על ההנאה שלך)
האם דבר כזה מותר?
הגמרא קוראת למי שתובע את חבירו על שימוש כזה - "מידת סדום" , כאומרת שאדם לא צריך להיות צר עין ברכושו, ולאפשר גם לאחרים ליהנות ממנו. כל זה כמובן בהתניה ברורה שבאמת "אינו חסר" כלומר אין שום פגיעה ונזק לזכויותיו של בעל הרכוש.
הנחה נוספת - לו היה מקפיד על הדבר, הרי יש בידו לחסום את אפשרות הגלישה למשתמשים אחרים, ואם לטא עשה זאת, הרי יש כאן מעין "גילוי דעת בשתיקה" לכך שאין לו התנגדות.
לסיכום: בודאי ראוי שכל אחד יהנה משלו, ובאופן קבע בודאי שלא ראוי להשתמש בשל חבירו, אבל באקראי - אין בזה איסור. (שוב, בתנאי שברור לך שאין לו שום חיסרון מזה.