גדליה בן אחיקם

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 21/04/20 17:52 כז בניסן התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב

עלו לי ולחברי כמה שאלות בנוגע לגדליה בן אחיקם.

1. מאיפה חכמים מסיקים שגדליה בן אחיקם היה צדיק בראש השנה יח?

2. האם הקריאה שלו לקבל את שלטון הבבלים היא לא נגד מצוות התורה שלא להמליך מלך זר בארץ ישראל?

3. למה כתוב כתוב בירמיה "וַיָּקָם יִשְׁמָעֵאל בֶּן-נְתַנְיָה וַעֲשֶׂרֶת הָאֲנָשִׁים אֲשֶׁר-הָיוּ אִתּוֹ, וַיַּכּוּ אֶת-גְּדַלְיָהוּ בֶן-אֲחִיקָם בֶּן-שָׁפָן בַּחֶרֶב-וַיָּמֶת אֹתוֹ: אֲשֶׁר-הִפְקִיד מֶלֶךְ-בָּבֶל, בָּאָרֶץ."

הרי המילה ויכו לא מקבלת הקשר אחר במקום רצח? היא נותנת הרגשה של קרב ואכן המילה יכו כתובה הרבה פעמים בהקשר של קרב ולא רצח

דוגמא

"וַיַּכּוּ אֶת שְׁאֵרִית הַפְּלֵטָה לַעֲמָלֵק וַיֵּשְׁבוּ שָׁם עַד הַיּוֹם הַזֶּה"

אם זה אכן היה רצח למה שלא יהיה כתוב כמו ברצח הבל על ידי קין "ויהרגהו" או "הרג" כמו שכתוב כאשר הרג שאול את הכהנים?

"וַיְהִי בִּהְיוֹתָם בַּשָּׂדֶה, וַיָּקָם קַיִן אֶל-הֶבֶל אָחִיו וַיַּהַרְגֵהוּ."

"וַיַּגֵּד אֶבְיָתָר לְדָוִד כִּי הָרַג שָׁאוּל אֵת כֹּהֲנֵי יְהוָה."

בכבוד רב מודים מראש

תשובה

שלום וברכה,

1) הגמרא במסכת ר"ה י"ח : מסבירה לנו את הפסוק בספר זכריה "כה אמר ה'..." שמדבר על הצומות שנקבעו משום חורבן בית המקדש, ובתוך הפסוק הזה מוזכר גם הצום "השביעי", שהוא צום גדליה.

ולמדו חז"ל מכך שצום גדליה מוזכר בפסוק הנ"ל, למרות שהוא לא קשור ישירות לחורבן בית המקדש, זה מראה ששקולה מיתתו כחורבן בית המקדש, מכאן שגדליה היה צדיק.

2) לא, הוא הבין שלאחר שנחרב בית המקדש ונגזרה הגזירה הקשה מין השמיים, אין ברירה אלא לקבל את שליטתם הזמנית של הבבלים, על מנת לשמור לפחות על שארית הפליטה.

3) זה לא היה רצח רגיל שאדם הורג אדם, אלא היה בזה אקט מלחמתי. מדוע היה בזה אקט מלחמתי?

א. כי הם באו על גדליה 10 אנשים בערמה, בתכסיסי מלחמה וכל העשרה הכו אותו ומי שהרגו זה ישמעאל.

ב. בפעולה הזו היה גם מרידה במלך בבל.

ברכה והצלחה