התחזקות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/05/15 16:56 כו באייר התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני מתחיל להתחזק לאחרונה ויש לי כמה שאלות.

אני לא דתי ואין לי גם כיוון לאן ללכת לשמוע תורה, בעזרת השם זה גם יקרה, אבל רציתי לשאול בינתיים שאני בשלבים הראשונים ואני רוצה כן להחזיק בי את האש הזאת אז הדרך היחידה שלי היא לשמוע רבנים ביוטיוב - אני שומע הרצאות שיש בהם מעשיות וכדומה סיפורים אישיים ומוסר כדי להתחזק, האם זה גם נחשב לי ששמעתי תורה ומוסר?

עוד שאלה - מה מגדיר ספר מוסר? כאילו אם אני קורא ספר שרב חיבר ויש בו סיפורים מעשיות וכדומה זה גם נקרא לעסוק בתורה ומצווה?

-מזה חוק לישראל?

-מזה 100 ברכות?

-מה ההבדל בין ברכות השחר לתפילין? ברכת השחר היא חלק מזה לא?

בינתיים לקחתי על עצמי ברכת המזון ואשר יצר ואני מתכנן גם תפילין ושבת.. לפעמים אבל שאני מברך אני מרגיש שאולי אני לא מברך נכון? אולי אני מברך מהר ובלי כוונה? אולי בגלל שאני לא בתשובה שלמה זה לא מתקבל? האם כל ברכה באמת מתקבלת? אני משתדל מאוד גם אחרי הברכה למשל שאני אוכל להגיד תודה בלב ולדבר עם השם.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שאלה ותשובה:

-אני שומע הרצאות שיש בהם מעשיות וכדומה סיפורים אישיים ומוסר כדי להתחזק, האם זה גם נחשב לי ששמעתי תורה ומוסר?

כל מה שקשור לתורה ומחזק אותך בתורה ובמצוות הוא לימוד תורה ומוסר.

-מה מגדיר ספר מוסר? כאילו אם אני קורא ספר שרב חיבר ויש בו סיפורים מעשיות וכדומה זה גם נקרא לעסוק בתורה ומצווה?

מה שמשפיע עליך להיות טוב יותר בדברים שבין אדם למקום ובין אדם לחברו - זהו מוסר וזה חשוב.

-מה זה חוק לישראל?

ספר שיש בו לימוד יומי מסודר בכמה תחומי לימוד.

-מה זה 100 ברכות?

כל יהודי יברך בכל יום מאה ברכות. ביום חול מגיעים לכך די בקלות (רק שלש תפילות עמידה מעניקות 57 ברכות) בשבת מקפידים לברך על בשמים, מאכלים ומשקאות, כך משלימים ל- 100 ברכות.

-מה ההבדל בין ברכות השחר לתפילין? ברכת השחר היא חלק מזה לא?

ברכות השחר הם עניין אחר: פותחות ב"נותן לשכוי בינה" ומסיימות ב"מעביר שינה מעיני".
ברכות השחר אומרים בכל יום - תפילין לא מניחים בשבת וחג.

בינתיים לקחתי על עצמי ברכת המזון ואשר יצר ואני מתכנן גם תפילין ושבת.. לפעמים אבל שאני מברך אני מרגיש שאולי אני לא מברך נכון?

אם אתה קורא מהסידור - זה נכון. כדאי לבין מה שאומרים אבל גם אם יש רצון כללי לברך - זה מספיק.

-אולי אני מברך מהר ובלי כוונה?

תברך לאט ובכוונה. אבל גם מהר ובלי כוונה בכל מילה זה מספיק.

-אולי בגלל שאני לא בתשובה שלמה זה לא מתקבל?

הכל מתקבל, ד' אוהב אותנו ומקבל כל רצון קטן שיש בנו להיטיב ולתקן.

-האם כל ברכה באמת מתקבלת?

כן.

-אני משתדל מאוד גם אחרי הברכה למשל שאני אוכל להגיד תודה בלב ולדבר עם השם.

יותר טוב להגיד תודה ולפנות אל ד' בתוך התפילה והברכה ולא להשאיר זאת לאחר כך.