תפוח האדמה שייך למשפחת הירקות הסולניים. קרובי משפחתו הם החציל, העגבנייה והפלפל. דווקא הבטטה שדומה לתפוח האדמה, שייכת בכלל למשפחה בוטנית אחרת. בעולם קיימים כ 4,000 זנים שונים של תפוחי אדמה, וביניהם חומים, צהובים, כחולים ועוד. 

תפוח האדמה נולד לפני אלפי שנים בהרי האינדים שבדרום יבשת אמריקה. כלומר, באזור של פרו וקולומביה. בני שבט האינקה, גילו כיצד ניתן לגדל סוגים שונים של תפוחי אדמה בתנאים קשים. רק במאה ה- 16 תפוח האדמה הגיע ליבשת אירופה, אך בתחילה היא נחל הצלחה רק בתפריט היומי של האירים. 

תפוח אדמה בינוני לפני בישול ששוקל כ 170 גרם (בזמן הבישול תפוח האדמה סופח נוזלים ולכן משקלו עולה וכתוצאה מכך, כמות הערכים התזונתיים לכל גרם קטנה בהתאם), תורם 3 גרם של סיבים תזונתיים, 12 מ"ג ויטמין C, 13 מ"ג סידן, 34 מ"ג מגנזיום ו- 554 מ"ג אשלגן.

כשתפוח האדמה מתחיל להוציא "עיניים", הוא למעשה כבר לא בריא. אלה חומרים שמזיקים לנו. כשמסירים את העיניים זה רק טיפול קוסמטי, ואין לו משמעות. לכן, חשוב לאכול רק תפוח אדמה טרי. 
תפוח אדמה הוא פחמימה. וכמו כל פחמימה גם הוא סופח אליו המון שמן (חלבון סופח אליו הרבה פחות שמן). שזה אומר שלביבת תפוחי אדמה מטוגנת וצ'יפס מטוגן ספוגים בכדים של שמן.

צילום: shutterstock

 

איך אוכלים אותו? 

פירה - בגרסה הבריאה מכינים אותו עם שמן זית, ובגרסה הגרועה מכינים אותו עם מרגרינה. עכשיו תבחרו! 

לביבה - הכי מוצלח זה לאפות אותה בתנור, פחות מוצלח זה לטגן אותה בים של שמן שעבר תהליכי זיכוך. 

פשטידה - אחלה של רעיון. תוסיפו לזה שאר ירקות ותקבלו מנה משביעה ועשירה בכל טוב. 

חטיף קנוי - מכיל למרבה הצער רק 40% - 65% תפוחי אדמה מיובשים. כשכל השאר הם רכיבים מיותרים לגופנו, כגון: דקסטרוזה, או מלטודקסטרין, חומר מעכב חימצון, מייצב, שמן כותנה (אחד השמנים היותר נחותים), או שמן אחר ו- 550 מ"ג נתרן לכל 100 גרם, שזאת כמות עצומה!!!

צ'יפס - או שמטגנים אותו בבית, או שמטגנים אותו במפעל. וזה קורה, גם כשעל השקית הקפואה מתנוססות בגאון המילים: "לאפיה בתנור". אל תתבלבלו.  

פירה - בכל מקרה מכיל כמות לא מבוטלת של שמן. במקרה הטוב זה שמן זית, ובמקרה הגרוע זה מרגרינה. לא עלינו!

אפוי ומבושל - אלה שיטות ההכנה האידאליות, בתנאי שלא אופים בנייר כסף שחשוד כמתכת רעילה.  

צילום: shutterstock

 

מתכון בריא לצ'יפס בתנור

החומרים
5 תפוחי אדמה בינוניים
2 כפות שמן זית
1 כפית מלח הימלאיה

אופן ההכנה: 
מחממים תנור אפייה לחום בינוני. 
קולפים וחותכים את תפוחי האדמה לרצועות של צ'יפס. 
מרפדים תבנית אפייה בנייר אפיה אקולוגי בצבע חום. 
מניחים את כל החומרים בתבנית ומעסים בידיים. 
אופים במשך 20 דקות, הופכים את הצ'יפס ואופים למשך 10 דקות נוספות. 

 

וגם קינוח בריא:

עוגת בטטות

אופן ההכנה:
2  כוסות בטטה מקולפת ומגוררת
250  גרם קמח מלא
1/2  כוס אגוזי מלך קצוצים
3/4 כוס סוכר קוקוס או סוכר דמררה
 1ביצה
 2 כפות שמן קוקוס
1/2  כוס חלב קוקוס1/2  כפית קינמון
1/2  כפית סודה לשתייה ללא אלומיניום
1/2  כפית אבקת אפיה ללא אלומיניום
1/8  כפית תבלין ציפורן טחונה

החומרים:
מחממים תנור אפייה לחום בינוני. 
קוצצים את אגוזי המלך במעבד מזון ומניחים בצד. 
מגררים את הבטטה במעבד מזון.
ממיסים את הסודה לשתייה בכוס עם מעט מים רותחים ומערבבים בעזרת כפית.  
מוסיפים את שאר החומרים למעבד המזון ומערבלים עד לקבלת עיסה אחידה. 
מוסיפים את האגוזים ומערבבים בעזרת כף. 
יוצקים לתבנית כיכר (אינגליש קייק) ואופים בתנור במשך כ 30 דקות. 

 

 

הנטורופתית שרה בר אשר, מרצה בנושאי: תזונה ותעשיית המזון. להזמנת ההרצאה "שאר ירקות": 
 Barasher@zahav.net.il 054-5493632