שימוש בפנס בתור מנורת לילה בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/04/24 08:28 כו באדר ב'

שאלה

היי הרב, ערב טוב:)

נתקלתי בבעיה שבשבת בערב אני רוצה לקרוא ספר, אך מצד אחד בחדר חשוך זה מאמץ את העיניים, ומצד שני להדליק מנורת לילה באופן קבוע יוצר לי כאבי ראש. לכן חשבתי על שני פתרונות שאני לא בטוחה שאפשר ליישמם, אז רציתי לשמוע את דעתך בעניין..

הרעיון הראשון- אני משערת שתפסול כי זה מוקצה, אבל יש לי מטען שאחרי שאני מחברת אותו לחשמל הוא יוצר אור למשך כמה שעות, גם אחרי שמנתקים אותו. האם אני יכולה להשתמש בכבל של המטען בזמן שהוא עדיין מאיר, בעודו מנותק מהחשמל או שזה עדיין מוקצה ועדיף שלא?

הרעיון השני- יש לי בחדר ארון ובתוך הדלת של הארון יש מראה. אם אני מניחה פנס על אחד המדפים בעודו מכוון למראה, אז כשאני פותחת את דלת הארון האור מהפנס משתקף מהמראה אל המיקום בו אני יכולה לקרוא בנוחות, וכשאני סוגרת את דלת הארון- החדר חשוך, ולא אקום עם כאב ראש. האם מותר לעשות זאת? כי טכנית הדלקתי את הפנס לפני כניסת השבת והוא דולק עד צאתה, אז המעגל החשמלי לא משתנה במהלך השבת עצמה, אבל אני לא בטוחה שזה תקין הלכתית... מה דעתך?

תודה מראש וסליחה על ההפרעה,

תשובה

שלום וברכה

הפיתרון הטוב ביותר לשאלה הוא לקנות מנורת שבת.

היא פשוטה ומצוינת, משהו כמו: https://ksp.co.il/web/cat/9122

את יכולה להשתמש במטען, אבל בשל העובדה שטלטולו עלול לגרום גם לשימוש בו בטעות או לכיבויו – רצוי להימנע.

האפשרות השניה בוודאי מותרת.

כל טוב