רש"י

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 19/11/23 22:38 ו בכסלו התשפד

שאלה

כבוד הרב

האם מותר לא להסכים אם פרשנות רש"י על התנ"ך

תשובה

שלום וברכה,

ניתן שלא להסכים עם פרשנותו ובלבד שזה נובע מתוך שאלות אמתיות ומבוססות שנשאלות על פירושו.

כלומר, עלינו לבחון מדוע אין אנו מסכימים עם הפירוש:

- האם הבנו מה רש"י אומר או בא לומר?

- האם אנו מבינים על מה רש"י מתבסס ומדוע מתבסס דווקא על מקור זה או סברא זו?

- האם ישנו מפרש נוסף ששאל את השאלה שמפריעה לנו וניסה לענות עליה?

לאחר שעברנו את השלבים הנ"ל אנו יכולים להעלות את סברתנו לדיון עם חברותא או הרב שלנו ולראות האם ניתן ליישב את השאלה.

בסופו של דבר, לאחר שעברנו את כל השלבים, יכול להיות שנשאר בשאלה על רש"י ונבין אחרת. אך תמיד צריך לזכור לעשות את כל המסע הזה מתוך ענווה וכובד ראש (מאוד קל לשמוח ולהחזיק בשאלה חזק חזק ולא להיות קשובים לתשובה, צריך להיזהר שלא ליפול למלכודת זו אלא לתת לבקשת האמת להאיר ולכוון את דרכנו - גם אם היא תגרום לנו להזניח את פירוש רש"י וגם אם היא תגרום לנו להזניח את פירושנו אנו).