האם זה נכון?

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 19/11/23 22:54 ו בכסלו התשפד

שאלה

האם זה נכון להגיד שטבע האדם נראה תמיד מנקודת המבט של השטן בספר איוב?

תשובה

שלום וברכה,

אם אני מבין נכון, נקודה המוצא שלך בשאלה היא: השטן הוא יצור שמתנגד לא-לוקים. מתוך כך ישנם דברים בעולם הזה שהם רעים, חומריים או לא שייכים לא-לוקים ולקדושה.

הנחת יסוד זו אינה הדרך שהיהדות תופסת את פני העניינים. השטן, לפי היהדות, הוא שליח של הקב"ה על מנת לנסות את האדם. ניתן להסתכל על השטן משתי זוויות (והן משלימות אחת את השניה):

א) תפקידו של השטן הוא להעמיד את האדם בנסיון. כאשר האדם מתגבר על השטן הוא זוכה לשכר בעולם הבא.

ב) תפקידו של השטן הוא להיות "מדריך כושר" - השטן מקשה על האדם את החיים ויוצר לו נסיונות כדי שהאדם יתחשל ויתעלה. כאשר האדם מצליח להתגבר עליו, הוא מגיע עם נסיונות קשים יותר שמתוכם האדם יכול לצמוח יותר.

אנו רואים שהשטן הוא שליח של א-לוקים ולא מתנגד אליו. מתוך כך אנו יכולים לתפוס את טבע האדם ככלי שיכול לשמש אותו להתעלות או חלילה ליפול. ככלי אותו ניתן לקדש או חלילה לטמא.