מסכת מגילה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 06/07/23 17:49 יז בתמוז התשפג

שאלה

שלום לרב,

התחלתי ללמוד מסכת מגילה עם שוטנשטיין לאחר מספר פעמים שלמדתי את המסכת בלי שוטנשטיין, וכעת עלו במוחי שתי קושיות שלא מצאתי עליהן תשובה בביאורים (לא עיינתי בראשונים ובאחרונים...).

א. מקדימים את קריאת המגגילה לבני הכפרים ליום הכניסה כדי שיספקו מים ומזון לאחיהם שבכרכים (בני העיר). המשנה קובעת כי כאשר י"ד באדר חל בשני/חמישי, לא מקדימים את קריאת המגילה לבני הכפרים ליום הכניסה הקודם, אלא הם קוראים המגילה בו ביום יחד עם בני העיר. אם כן, מתי יספיקו בני הכפרים לספק מים ומזון? והלא הם טרודים במצוות פורים (יעויין רש"י ב. ד"ה כדי שיספקו)!

ב. הכיצד אין זמן לבני הכפרים לספק מים ומזון, וכי כמה זמן צריך בשביל לקיים את מצוות החג? ואולי צריך לומר שבזמנם תרגמו את המגילה וזה ארך זמן, או שהאריכו במשתה במשקאות חריפים וכדו'?

תודה מראש!

תשובה

שלום לך ותזכה למצוות על לימודך,

תמשיך ללמוד וגם תישאר עם שאלות.

שאלתך העסיקה גם אותי. ואין לי תשובה טובה עליה.

הרי כאשר בני העיירות קוראים בשני וחמישי, כולם קוראים באותו יום

רק אוסיף הארות לדבריך:

1. תרגום המגילה מכפיל את זמן הקריאה אבל אינו ארוך באופן שכול להיות סיבה.

2. אין סיבה לשתות משקאות חריפים המצווה היא רק ביין ואין להאריך בשתיה אלא רק ביין יותר מהרגלו.

בברכה דוד לוי