למה שיהיה אכפת ממצוות דרבנן?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 14/05/23 01:26 כג באייר התשפג

שאלה

*למה יש מצוות דרבנן?

* האם לה' באמת אכפת מכל הדברים הללו?

* למה רבנן כל כך החמירו,אי אפשר שכל אחד ישמור על עצמו?

* אם המצוות האלו לא נכתבו בתורה,ולא עברו דרך הקב"ה , איך יודעים שבאמת צריך לקיימן?

תשובה

שלום וברכה.

השאלות האלו, בטח לפני שבועות, הן שאלות חשובות שעוזרות לנו גם להתכונן למתן תורה בצורה עמוקה ואמיתית.

למה לא להסתפק בתורה שבכתב?

האמת, היוו כאלה שניסו להסתפק רק בתורה שבכתב, השומרונים, אבל גם להם יש אופן מסוים גם של תורה שבעל פה.

מדוע?

התורה היא תורת חיים, וכמו החיים, גם התורה גדלה.

האדם גדל והוא נשאר הוא - היסודות שבו הן אותו דבר.

כך התורה, באופן דומה (אבל מאוד שונה) נשארת כפי שהיא כיון שהיא ספר של עקרונות והעקרונות הללו מופעלים במציאות.

הרבנים, חז"ל, רבנן לומדים את התורה כדי להבין את היסודות ומתוך כך מפעילים אותה במציאות.

לא החמירו יתר על המידה?

אכן, יש פעמים שחז"ל החמירו אבל לא כי התחשק להם, יתרה מזאת לא כדי להקשות על הציבור - ולא בכדי חז"ל קבעו שאין גוזרים גזירה על הציבור אלא אם כן הציבור יכול לעמוד בה.

הם קבעו את החומרה כי הם הבינו את הרצון שעומד מאחורי העיקרון וגם הבינו את נפש האדם.

לדוגמא, אין אפטרופוס לעריות.

הבינו את המשיכה בין המינים ולכן קבעו גדרים וסייגים כדי לשמור על מה שנקרא לו לצורך התשובה 'קדושת המחנה'.

יש עוד דגומאות רבות בהתנהגות ביום-יום ולאו דווקא נושא זה, אבל נושא זה הוא די מבהיר את הנקודה.

ההומרה היא סייג וגדק - סוג של מקדמה כדי שלא נעבור את הקו האדום.

כך הטבע האנושי לעשות.

גם במסילת רכבת יש את סוף הרציף אך מסומן גם קו צהוב עוד לפני כדי שלא יתקרבו לקצה.

מי אמר שהם צודקים בפרשנות שלהם?

אחת המצוות המעניינות ביותר שיש בתוכה היא 'ועשית ככל אשר יורוך'.

כן, יש לנו מצווה לשמוע לדברי חכמים.

מעצם המצווה עצמה אנו יודעים שצריך לקיים מצוות דרבנן.

אפשר להיכנס לגדרים ומה קורה אם בית דין טועים, אבל זה עוד תשובה ארוכה.

אמנם, בנוסף לתשובה הזו צריך לראות שבאמת יש דברים שאנחנו הציבור קיבלנו על עצמנו מתוך ראיה שיש בזה אמת.

זו לא קבלה של פרט כזה או אחר אלא של רבים ויש לזה כח וערך בפני עצמו כדי לחייב אותנו להמשיך במסורת שאנחנו מקבלים, גם אם היא לא תורה מסיני אלא רק דברי חכמים אם כגזירה או מנהג

האם באמת אכפת לה' מכל זה?

האמת, אני לא יודע.

אני לא מתיימר להגיד מה הוא רוצה אלא רק להגיד שככה אני מבין מה הוא רוצה.

אם אכתוב שכן, התשובה לא תפתיע אותך, אבל זו התשובה.

אני מאמין שאכפת לו גם מצד הפרטים והיכולת לקבל מרות, לקבל הנהגה ותקבל דין גם אם אנחנו לא מבינים.

אבל אני חושב שיותר אכפת לו כי אם זה התקבל כנראה שיש לזה סיבה טובה ומיטיבה איתנו ואני מאמין שהוא רוצה בטובתנו.

לפעמים זה אומר לעבור אתגר ולהתמודד עם משהו קשה, אבל הדבר הזה מצמיח ומגדיל אותנו ולכן אני באמת מאמין שאכפת לו לא רק מצד המרות אלא בעיקר כי הוא רואה בזה משהו שמיטיב איתנו ככלל אך גם כפרטים.

השאלה איפה האמירה הזו פוגשת אותך.

נשמח לשמוע מה התשובה שלך.

מוזמנת לשתף אותנו כאן באתר בשאלה חדשה:

makshivim.org.il/ask-away

וגם במוקד הווטסאפ - 052-468-3927 ובמוקד הטלפוני - כוכבית 8298.

בהערכה רבה,

נתנאל

מוקד חברים מקשיבים