תוספי תזונה בפסח/ הימנעות מאכילת מצה לרגיש לעמילן

חדשות כיפה רבני כושרות 02/04/23 22:06 יא בניסן התשפג

שאלה

שלום רב,

יש לי שתי שאלות בנוגע לפסח ואני מודה לכם מראש על האפשרות לפנות באתר זה.

א. האם מותר ליטול בפסח תוספי מזון שהם בכמוסות? יש להם הכשר אבל לא לפסח, וביחוד סידן של חברת אמורפיקל, מסוג: גסטרילקס, שמטפל גם בבעיות עיכול שיש לי? מדובר בכמוסות ולא בטבליות.

ב. בשנים האחרונות יש לי בעיה חמורה של רגישות לכל סוגי עמילן - לא מדובר במוצרים שיש בהם גלוטן אלא בעמילנים: קמח מסוגים שונים, אורז, קווקר וכדומה. מדובר במינונים מזעריים כמו למשל: חצי כפית קווקר בסיר מרק של עשרה ליטר, לאכול תבשיל בסיר שבושלה בו חיטה מבלי לאכול את החיטה. זה מתבטא בכאבי ראש חזקים, כאבי בטן, תחושת עילפון קשה, צרבות עם כאבים בחזה, ריח רע בפה, עלייה קלה בחום, ועוד. אם מדובר במינון מזערי כמו זה שתיארתי התופעות עוברות לאחר כ-3 ימים ויותר. מסיבה זו אני נמנעת מאכילת עמילנים לאורך כל השנה, כולל מצה בליל הסדר. האם אני עוברת עבירה?

ג. בשבתות אני מברכת ברכת המזון לאחר ארוחת השבת, גם אם אין בה לחם. האם זוהי עבירה? או שאפשר לברך בשבת ברכת המזון אם מדובר בסעודת שבת?

תשובה

שלום וברכה

א. רשימת התרופות שידועות ככשרות לפסח מופיעה כאן: https://www.kosharot.co.il/index2.php?id=44166&lang=HEB

ב. שאלתי עם הרב אליקים לבנון בנושא, והשיב לי שאכילה כזו נחשבת לאכילה גסה שלא יוצאים בה ידי חובה ממילא, ולכן את פטורה מאכילת מצה.

ג. אין אפשרות לברך ברכת המזון אם לא אוכלים לחם.

בברכה

יצחק דביר