מותר לומר שיחזרו הביתה בשלום?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 28/11/23 12:06 טו בכסלו התשפד

שאלה

כל הזמן אנשים שמסבבי מתקנים אותי כשאני אומרת על החטופים וגם על החיילים "שיחזרו הביתה בשלום" ,

והם מציעים לי להגיד לומר "שיחזרו הביתה לשלום".

ואני תוהה כי הרי ישנו הפסוק - בבראשית כח כא: "וְשַׁבְתִּי בְשָׁלוֹם אֶל בֵּית אָבִי וְהָיָה יְהוָה לִי לֵאלֹהִים."

אשמח לדעת אחת ולתמיד מה צריך לעשות?

תשובה

ב"ה

שלום.

יש הבדל בין ברכת ההליכה לברכת החזרה

לגבי ההליכה יש לומר לשלום.

לגבי החזרה אין הבדל ואפשר לומר בשלום כמו בפסוק שאת מצטטת ואפשר לומר לשלום.

ולכן זה נכון לברך ולהתפלל ולקוות ולצפות ולומר שיחזרו לביתם לשלום או בשלום.

והמקור הוא מתלמוד בבלי מסכת ברכות דף סד עמוד א

ואמר רבי אבין הלוי: הנפטר מחברו אל יאמר לו לך בשלום, אלא לך לשלום. שהרי יתרו שאמר לו למשה (שמות ד´) "לך לשלום" - עלה והצליח, דוד שאמר לו לאבשלום (שמואל ב´ ט"ו) "לך בשלום" - הלך ונתלה. ואמר רבי אבין הלוי: הנפטר מן המת אל יאמר לו לך לשלום אלא לך בשלום, שנאמר (בראשית ט"ו) "ואתה תבוא אל אבתיך בשלום. "

וכך פסק להלכה ה"משנה ברורה בסימן קי סעיף קטן יז.

ולכן הנוסח בתפילת הדרך "שתוליכינו לשלום".

ונתפלל כולנו שבעזר השם ובישועתו שיחזרו כולם לביתם בשלום. שלמים בגוף ושלמים בנפש אמן.

בברכה,

עוזיאל אליהו

.