10 שאלות

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 11/05/09 21:20 יז באייר התשסט

שאלה

1. אם אני מתעוררת משנת לילה, אומרת 'מודה אני..' ושוקעת שוב בשינה, עלי לומר פעם נוספת ?

2. אם ישנים שינה שאינה בלילה, האם יש לומר מודה אני?<

3.אם לא ישנים כלל בלילה, עדיין יש לומר את ברכות השחר?

4. מה נכון יותר לעשות - להתארגן לקראת יציאה מהבית (שירותים, מקלחת, התלבשות) ואז לומר ברכות השחר, או לומר אותן קודם כל (כלומר, גם בפיגמה)?

5. לפני איזה תפילות יש לנטול ידיים?

6. האם נטילה ליד המיטה (נגל וואסר) היא במקום הנטילה של ברכות השחר, ויש לברך עליה?

7. עד איזה שעה מותר לאישה לומר ברכות השחר?

8. האם ברכות השחר יש לעשות בעמידה?

9. האם אפשר לומר את התפילה בקול?

10. מה עלי לעשות אם במקום לומר ברוך שעשני כרצונו' אני מתחילה לומר ברכה רגילה?

תודה על כל התשובות

תשובה

שלום

א.לא

ב.לא

ג.כן, יש בזה הבדל בין אשכנזים לספרדים אילו ברכות לומר. עייני בזה-
http://he.wikisource.org/wiki/קיצור_שולחן_ערוך_ז

בהלכה ה´, ובהערת הרב אליהו למנהג הספרדים.

ד.זו מחלקות בין הרמב"ם לרא"ש, ונהוג כרא"ש להתלבש ולהתארגן קודם. אך מודה אני, ברכת נטילת ידיים, אשר יצר ואלהי נשמה נהוג לומר כשמתעוררים לפני ההתארגנות, אך גם בברכות אלה יש מנהג שהובא באחרונים לברך הכל בבית הכנסת. שאלי את אבא מה המנהג שלכם. אם אין מנהג, נהגי כדעה שיש לומר את הברכות הללו בשעתן ולא בבית הכנסת, ואת כל השאר בבית הכנסת או לאחר ההתארגנות.

ה.לפני כל תפילה. לדעת הגר"א עם ברכה, ולא נהגו בזה כגר"א.

ו.כן. ולגבי הברכה, יש מהאחרונים שכתבו לומר הכל כבר בבית הכנסת, אך רוב האחרונים כתבו לומר כל ברכה בשעתה.

ז.כל היום.

ח.נהגו שכן.

ט.אם זה לא מפריע לאחרים, לדעת השו"ע מותר, ולדעת הבא"ח יש להמנע. ונהגו שלא לומר את הברכות בקול אם אין צורך גדול בזה. אמנם כל זה בשמונה עשרה, אך שאר התפילה אפשר בקול.

י.אם כבר הזכרת שם ד´, סיימי ´למדי חוקיך´. אם לא הזכרת, תקני מהר לברכה שתוקנה לנשים.

כל טוב