צדקת הדרך

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/05/09 07:49 יח באייר התשסט

שאלה

בס"ד

ברצוני לשאול שאילה לגבי תביעה שהוגשב נגדי

שאני בטוחה בצדקתי שהיא תביעת שוא בלתי מוצדקת.

השאילה שלי היא מתי עלי להילחם על צדקת הדרך ןמתי עלי לבחור בדרך "אם רעב שונאך האכילהו לחם ואם צמא השקהו מים כי גחלים אתה חותה על ראשו וד' ישלם לך. אל תקרי ישלם לך אלא ישלימנו לך"

אשמח לתשובתך.

תשובה

שלום

הגמרא המצוטטת אינה מדברת על מקרים כאלה של חוסר צדק אלא על עזרה לשונא בעת צרתו.
אמנם לעניינינו-
אחד מיסודות התורה הוא בקשת הצדק בעולם -´צדק צדק תרדוף´.
הצדק אינו רק כלי להגשמת האינטרסים שלנו, אלא אידיאל להופעת היושר והאמת בעולם המעשה.
אמנם, יחד עם זה, ישנו מושג אחר של ´שלום´, אשר גם הוא חשוב ביותר ו´המעביר על מידותיו´ מעבירין גם לו את הגזירות הרעות שיועדו לו.
לכן, כל עוד שהיחידה שתפסיד מאי קיום הצדק היא את, את רשאית להעביר על מידותיך ולחסוך משניכם את ההליכה לבית הדין, ויש בזה ממדת חסידות. (אמנם אם גם מישהו נוסף יפסיד מהוויתור, את לא רשאית להכאיב לו בשל רצונך לוותר לשונאך).

אמנם, את רשאית לכתחילה לפנות לבית דין לבירור הצדק, גם אם זה יהיה כרוך בכאב לצד השני. מערכת המשפט בתורה היא לכתחילה ולא בדיעבד.
יש להזהר שלא לנהוג במידות חסידות שעדיין לא הגענו אליהן בשאר התחומים. בדקי אם הרצון לחסידות פה הוא עם הכנות הראויה.

כל טוב