צבא

חדשות כיפה הרב אייל קרים 28/05/02 04:58 יז בסיון התשסב

שאלה

למה החרדים לא הולכים לצבא?

האם מותר להם?

תשובה

אין פטור ולא שחרור משירות צבאי. ישנה דחיה. מכיון שחיוני שבחורים צעירים יתגדלו בתורה משך זמן מסויים, יש לעכבם זמנית מלהתגייס.
בשנת תשכ"ח לאחר מלחמת ששת הימים, אמר הרב צבי יהודה קוק זצ"ל בפגישה שהתקיימה בין ראשי ישיבות לשר הבטחון את הדברים הבאים: הישיבות מכוננות את חיי הנשמה של האומה ומזה נמשכת קדושת הנשק והמשק. לכן עד כמה שאנו מסורים לצבא, יש תלמידים בעיקר צעירים הרואיים להשתלם מבחינה רוחנית, שמעוכבים ע"י ראשי ישיבותיהם באופן זמני, כדי לאפשר גדילתם בתורה.
בספר אורות התשובה (טז, יב) מוסבר ע"פ ספר הזהר (בהעלותך קנג:) שמשיח יבוא להחזיר צדיקים בתשובה. תהליך זה שראשי ישיבות הולכים ונעשים יותר כלל-ישראליים, לא יופיע מתוך כפיה, וכבר היום ישנם ראשי ישיבות (המכונים חרדים) המצדדים בעד גיוס לנח"ל החרדי.
כשם שלא יתכן שכל תלמידי הישיבות ילכו לצבא, גם לא יתכן שכולם לא ילכו. על כן יש לערוך בירור אישי על כל תלמיד, מתוך גדלות רוחנית, ומתוך שייכות הדדית אמיתית בין הישיבה לצבא, מתי זמנו להתגייס.