מים אחרונים

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 21/12/05 10:33 כ בכסלו התשסו

שאלה

שלום

האם אני חייבת ליטול מים אחרונים בסוף כל ארוחה לפני ברכת הזמון...הרי כתוב "...מים אחרונים חובה.."

תודה רבה יום טוב!

תשובה

שלום רב

למרות מה שכתוב "מים אחרונים חובה", כתבו הפוסקים שזה היה דוקא בתקופת חז"ל אשר אז היו נוטלים מים אחרונים משום סכנה (בגלל שהשתמשו במלח סדומית). היום אנו נוטלים מים אחרונים לא בשל הסכנה אלה בכדי שנוכל לברך את ברכת המזון בנקיות ובכבוד.
לכן, אם הידיים התלכלכו מן האוכל, חייבים ליטול מים אחרונים לנקות את הידים משאריות המאכל.
אם הידים נקיות לחלוטין, אין חובה ליטול מים אחרונים.
למרות מה שכתבתי, אוסיף שיש טעמים לפי הסוד לנטילת מים אחרונים, ולכן יש הידור ליטול בכל מקרה, והנוהגים על פי הסוד מקפידים על מים אחרונים תמיד.

בברכה
יעקב סביר