כמה שאלות שונות

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 29/04/14 03:12 כט בניסן התשעד

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב מרצבך

מה שלומך קודם כל?

מספר שאלות לי אליך

1. בראש ובראשונה רציתי להתייחס לנושא שנשאלת בעבר באתר והוא תכנון המשפחה, האם נכון הדבר שלזוג נשוי אסור לתכנן מראש כמה ילדים יוולדו להם ושעליהם לקבל בעזרת השם כל ילד חדש שנולד להם בלי תכנון מראש?

2. אני ברוך השם גר צדק כבר 3 שנים ואשתי בעלת תשובה כבר 7 שנים (אנחנו נשואים כמעט שנתיים), לאחרונה לאשתי יש בעיות למצוא עבודה חדשה מפני שלצערנו הרב הרבה מקומות עבודה מסרבים להעסיק חרדים, האם יש סגולה מיוחדת או קריאה של פרקי תהילים ספציפיים שיכולים לעזור לאשתי למצוא בעזרת השם מקום עבודה חדש? אני רוצה לציין שהדבר מצער אותנו מאוד מאוד בעיקר את אשתי שכבר כמה חודשים מובטלת.

3.ברוך השם מאז שהתחתנתי אשתי מקפידה על כיסוי ראש מלא בכל מקום וגם בזמן השינה, שמעתי שאישה המקפידה לכסות את ראשה גם בבית וגם בלילות תזכה לילדים יראי שמיים שיגדלו להיות תלמידי חכמים, האם הדבר באמת נכון?

4. האם לאשתי מותר ללחוץ יד לאבא שלי וכנ"ל האם לי מותר ללחוץ יד לאמא של אשתי?

5. כשאני נפגש עם אמא שלי הגויה (שתזכה לימים טובים וארוכים) מותר לי לחבק אותה ולנשק אותה?

6. אשתי צדקת אמיתית והרבה פעמים מגיעה להתארח אצל בחורות חילוניות ועוזרת להן להפריש חלה, האם אשתי זוכה בכך לקיים מצווה גדולה מאוד?

תודה רבה על עזרתך הרב ושבוע טוב

תשובה

שלום אלי,
אנסה לענות על שאלותיך בעז"ה:

1. לגבי תכנון משפחה - הדברים יותר מורכבים:
מצד אחד כל ילד שנולד הוא אוצר עצום ונפלא.
כל ילד זו בריאה שאין כדוגמתה, ויש מצווה ומעלה ללדת כמה שיותר ילדים.
רק אתמול עברנו את יום השואה, ושמעתי מניצול שואה שאמר שמבחינתו הנקמה הגדולה ביותר בנאצים זה המשך הילודה בעם ישראל.
מאידך, ילד שנולד באווירה לא טובה, להורים שאינם מסוגלים פיזית או נפשית לטפל בו כראוי, ייתכן שיש בזה עוול מוסרי כלפיו וכלפי משפחתו.
ולכן צריך לשקול כל מקרה לגופו. כשהעיקרון המנחה הוא שצריך להוליד ילדים בריאים בגופם ובנפשם, על פי הכוחות של ההורים ועל פי יכולת מילוי הצרכים של הילדים. כמובן אחרי קיום החיוב של הולדת בן ובת.

2. לגבי סגולה למציאת עבודה:
בראש חשוב להתפלל ולבקש מ-ה' שיזמין את פרנסתכם בקלות ובשמחה.
מעבר לכך, שמעתי על סגולה נפלאה לפרנסה לברך את ברכת המזון בכוונה מרובה "כי הוא זמן ומפרנס לכך".
עוד סגולה ידועה, היא נתינת צדקה.
כמובן לא יותר מדי, אך להקפיד על נתינת מעשר כספים. כדברי הגמרא במסכת תענית: "עשר בשביל שתתעשר".
באופן כללי אין להתעסק יותר מדי עם סגולות, והעיקר היא הפנייה לה' וחובת ההשתדלות לנסות למצוא עבודה.
ובעז"ה רעייתך תמצא עבודה בקלות ובמהירות.

3. לגבי כיסוי ראש מלא של רעייתך:
ראשית זו בהחלט מעלה ומידת חסידות ללבוש כיסוי ראש מלא כל רגע, אך כמו כל מעלה צריך לשקול זאת במשקל של מידת החסידות, כדברי הרמח"ל במסילת ישרים, שאם מעלה זו באה על חשבון שמחה או דברים אחרים ייתכן שיש דברים קודמים.
ובכל אופן, אין הבטחה שאישה שלא רואים משערות ראשה יהיו בניה צדיקים, עיין בגמרא להלן שרואים שהרבה נשים עשו כך ולא זכו, תלמוד בבלי מסכת יומא דף מז עמוד א:
"תנו רבנן: שבעה בנים היו לה לקמחית וכולן שמשו בכהונה גדולה. אמרו לה חכמים: מה עשית שזכית לכך? - אמרה להם: מימי לא ראו קורות ביתי קלעי שערי. - אמרו לה: הרבה עשו כן, ולא הועילו."
המהר"ל (בנתיב הצניעות פרק ב') הסביר שזו מידה כנגד מידה, שכיון שהיא הקפידה להיות צנועה לבל תתגלה משערותיה זכתה לבנים כהנים גדולים, שזכו להכנס פנימה לקודש קדשים, מקום השכינה, שהוא לפני ולפנים.
ובכל אופן יש בכך בהחלט מעלה גדולה וחשובה, ואפילו סגולה לזכות לבנים יראי שמים, אך אין הבטחה שמי שמקפידה על כך כל ילדיה יהיו צדיקים.

אולי כדי להסביר זאת יותר טוב ניתן להמשיל זאת לתלמיד בכיתה: ניתן לומר שכל תלמיד בבית הספר שיש לו ספרים ומחברות וכלי כתיבה מסודרים יש סיכוי גדול שגם יהיה תלמיד טוב, אך זה לא תנאי מספיק, ואם התלמיד יבחר שלא ללמוד הוא לא ילמד.

4. באופן פשוט, קשר של מגע חיבה בין מינים שונים נאסר (חוץ מבני זוג), למעט קרבה ישירה:
לאיש יחד עם אימו, סבתו, אם סבתו וכול', בתו, נכדתו, נינתו וכול'.
ולאישה יחד עם אביה, סבה, אב סבה וכול', בנה, נכדה, נינה וכול'.
לגבי אחים, זו סוגיה בפני עצמה.
אך מגע של חיבה עם חם או חמות - יש בכך בעיה.

5. בהחלט, מותר לך לחבק ולנשק את אמך.

6. יש מצווה גדולה להפריש חלה. ויש מעלה גדולה לזכות אחרים במצוות. אך איננו יודעים מתן שכרן של כל מצווה ומצווה, כדי לדעת מה גדול ממה.

בברכה רבה
הלל מרצבך