חוצפה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 21/09/16 13:36 יח באלול התשעו

שאלה

האם יש עונש לחוצפה בתורה?

תשובה

לשואל שלום
ראשית אשבחך – שאלה נהדרת שאלת. תורתנו היא תורת חיים, אשר נוגעת לכל תחומי החיים, בהם חינוך ודרך ארץ.
נעיר שמקור המילה 'חוצפה' הוא בספר דניאל, שם מנסה דניאל לשכנע את אריוך "שר הטבחים" (ראש יחידת הרצח) היוצא להרוג את חכמי בבל, עליהם קצף מלך הכשדים, וביניהם החכמים היהודים. דניאל אומר לו: עַל מָה דָתָא מְהַחְצְפָה מִן קֳדָם מַלְכָּא? (על מה באה החוצפה מלפני המלך)? וכתבו המפרשים שהכוונה היא ל[פזיזות].
בעברית המודרנית, חוצפה הכוונה ל"התנהגות שאינה מצייתת לנורמה, תוך כדי התרסה, ובפרט יש בה [חוסר ציות לסמכות]". העונש על אי ציות לסמכות בתורה מפורש בהרבה מקומות כגון: "בן סורר ומורה", "זקן ממרה", "מסית ומדיח", "לא תסור" ועוד רבים. ועיין במקורות.
מאידך גיסא, ישנם מקורות בספרות חז"ל העוסקים בחוצפה חיובית, בהקשר המקורי של המילה, [מהירות] טובה. כגון "בעקבות משיחא חוצפא יסגא", "אמר רב נחמן: חוצפא, אפילו כלפי שמים מועילה!".
(מקורות: דברים פרק יז | שם פרק כא פסוק יח והלאה | פרק יג פסוק ז והלאה | מסכת סוטה מט,ב | סנהדרין קה,א)