דיני קריעה בשבת

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 11/08/14 11:00 טו באב התשעד

שאלה

שלום הרב,

אשמח להסבר לגבי אב המלאכה קורע בשבת. לפני מספר שבתות רצינו לשחק במשחק חדש בשבת- חלק מהחלקים עדיין היו סגורים בשקית. אני זוכרת שלמדתי שמותר לקרוע עבור אוכל (ויש להיזהר לא לקרוע אותיות- אך מסיבה אחרת).

אחי בירר עם רב והרב ענה לו שבשביל המשחק היה מותר. האם זה קשור לגיל הילדים שרצו לשחק? האם מותר בכל מקרה לקרוע בשביל משחק? אשמח אם תוכל להבהיר לי את הנושא.

תודה

תשובה

שלום וברכה,
לגבי מלאכת קורע צריך לדעת את העקרונות שבה.
ראשית מלאכת קורע אסורה מהתורה דווקא כשיש בה תיקון.
אם הקריעה היא רק קלקול אין בכך איסור תורה, כי שכתוב במשנה (בבלי שבת קה ע"ב):
"הקורע בחמתו ועל מתו וכל המקלקלין פטורים".

ולכן לגבי קריעת נייר כסף / נייר טואלט מתוך גליל וכדומה בפשטות זה אסור מדרבנן, משום שיש בכך תיקון מסוים שהרי צריך את הנייר שנקרע (ובמקום שיש בו כבוד הבריות יש פוסקים שהקלו לקרוע).

אך אם מטרתו בקריעה לקרוע את שקית לצורך מה שבתוכה, ואין לו כלל צורך בשקית ולא ישתמש בה כלל אחר כך - מותר לקרוע אותה, ולרוקן את תוכנה.

בברכה רבה,
הלל מרצבך