גרף של רעי

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 15/03/10 20:17 כט באדר התשע

שאלה

מבואר בהלכה שגרף של רעי שעשוי ממתכת או זכוכית אסור לקרוא כנגדו אלא אם כן הם נקיים, או מכוסים.

מה הדין אם הם מלוכלכים מבפנים ואדם כסה את הרעי באופן שאין ריח. האם מותר לקרוא נגדו?

אפשר לטעון שמותר שהרי מבחוץ הפח נקי, ומבפנים הרעי מכוסה, או שכ"ז שיש רעי בתוכו כל הכלי נהפך לרעי ואסור לקרוא אלא א"כ כסה את הכלי גם מבחוץ.

השאלה נוגעת למעשה.

תשובה

שלום וברכה!

ההיתר להתשמש בכלי מתכת וזכוכית לאחר רחיצת משני צדדים נובע מכך שהם לא בולעים ולא נחשבים לבית הכסא (עיין פרי מגדים באשל אברהם על סימן פז וגם במשבצות זהב ס"ק ב, עיין גם במקו"ח ס' פז סע' א), טכתוצאה מזה לא מוגדרים כדברים המאוסים כשלעצמם. לכן, במקרה ויש כיסוי לרעי ואין שיירי רעי על הכלי מחוץ לכיסוי ואין ריח רע נודף ממנו, מותר לקרוא כנגדו. למשל במקרה של פח אשפה העשוי ממתכת, זכוכית או פלסטיק כאשר סוגרים את הפיה או מכסים את הפיה בכיסוי, מותר לקרוא כנגדו כשאין ריח רע נודף ממנו כי הכלי כשלעצמו לא מוגדר כגרף של רעי.

בברכה,

חיים בריסק