גוי של שבת/תינוק

חדשות כיפה הרב יואל בן נון 23/05/05 13:36 יד באייר התשסה

שאלה

לכבוד הרב שלום!

לאחר כניסת השבת גילינו שהמזגן בביתנו דולק במצב חימום ונוצר ויכוח האם עדיף לקרוא לגוי של שבת או לתת לתינוק לשחק עם הכפתורים על מנת שיתקן את המצב.

או אולי לא זה ולא זה ופשוט לסבול בשקט.

תודה.

תשובה

1) מנוחת שבת לכל המשפחה ומניעת סבל היא 'צורך גדול', ולכן מותר לקרוא לנכרי ולומר לו בלשון עקיפה 'חם פה מאוד', וכדומה, כדי שיבין מעצמו ויכבה. ואין לומר לו 'כבה לנו את המזגן', וגם לא 'תעביר את המזגן למצב של קירור'.
2) אנחנו מצווים מן התורה על שביתת ילדינו הקטנים, אסור לתת להם לעשות מלאכה. אם אינם מבינים מה הם עושים אין איסור, אסל אז זה לא יועיל, ואם יכבה הוא עלול גם להדליק שוב, ואין להרגילו בכך. לכן עדיף לעשות על ידי נכרי כאמור לעיל.
3) אמירה לנכרי יש בה פרטים רבים ושונים, ואין ללמוד ממצב אחד למצב אחר, ויש לבדוק כל שאלה לגופה.

שתהיה שבת שלום.