בת מצוה בראש חודש איר

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 16/03/10 12:49 א בניסן התשע

שאלה

שלום רב

האם אפשר לקים בת מצוה הכולל שירים וריקודים של הבנות - והופעת חלילית של הבת מצוה

ובנוסף סיום מסכת פסחים - גמרא ע"י האבא, ( כרגע סימתי מסכת פסחים-משניות עם קהתי- ואני מתחיל ללמוד הגמרא-עיון בזמני הלא כ"כ פנוי-

בראש חודש?

מצד אחד זוהי סעודת מצוה , מצד שני הבנות מבינות שזה לכבוד " יום ההולדת" הרציני-בת מצוה.

במידה ולא נחגוג הארוע ידחה לאחר שבועות ולא רצוי- בגלל סיבות אישיות.

אנא שלח מקורות לתשובה.

בברכה

תשובה

שלום וברכה!

מזל טוב! שתזכו להמשיך ולגדל את בתכם לתורה, לחופה ולמעשים טובים ותראו ממנה הרבה נחת!

לעצם השאלה:

כידוע לחגיגות בת מצווה כמו לחגיגות בר מצווה אין אחיזה במקורות והיא כשלעצמנ לא מוגדרת כסעודת מצווה. ברור שסיום מסכת מחייב סעודה והיא נחשבת לסעודת מצווה. ברם סעודת מצווה לא מחייבת שירים, ריקודים וכלי נגינה, אלא האי מחייבת רק סעודה ודברי תורה. לכן בימי האבל של ספירת העומר שום סעודת מצווה לא מתירה נגינה, שירה וריקודים. הרי אפילו במסיבת שידוכין המותרת בגלל ענין של פו"ר ושמא יקדמנו אחר עושים סעודה, אך אסור לעשות ריקודים ומחולות כפי שמבואר בדברי מגן אברהם בס' תצג ובמשנה ברורה שם. מכאן יוצא שמותר לעשות חגיגת בת מצווה בתנאי שלא יהיו רידוקים וכלי נגינה.

ברם אם מנהג הבית שלכם לנהוג איסורי אבלות של ספירת העומר לא מיום שני של פסח עד ל"ג בעומר, אלא מיום שני של ראש חודש אייר עד שבועות, למעט ל"ג בעומר, אז בודאי תוכלו לקיים חגיגת בת מצווה כמתכונה כולל נגינה, שירה ורידוקים ביום ראשון של ר"ח אייר או בימים שלפני כן (כפי שמבואר בדברי משנה ברורה ס' תצג ס"ק ה, יד).

בברכה,

חיים בריסק