בהמות

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 06/06/14 10:22 ח בסיון התשעד

שאלה

בהמה שהיתה ברשות אדם שכדרך קבע התייחס אליה תוך עבירה על צער בלי חיים (שלא גרם למותה) וכשהחליט לשחוט אותה, שחט שחיטה כשרה ומהודרת כדין, האם בשר בהמה זו מותר באכילה? האם אדם אחר, שיודע שבהמה זו סבלה מצער כל חיה, ושאוכל מבשרה עובר גם על איסור צער בעלי חיים מהתורה?

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך, האם מותר לאכול בהמה שהתעללו בה בחייה, יש להדגיש מספר דברים.

א. אדם שציער בעל חיים שלא לצורך עבר על איסור תורה של צער בעלי חיים. כמובן שזה דבר חמור שאנו צריכים להיאבק שלא יעשה בשום אופן.

ב. לגבי דיני אכילת בהמה או עוף אחר שחיטה כדת וכדין שעברו צער או התעללות. אין הדברים קשורים זה בזה, ואין איסור עקרוני לאכלם.

ג. יש להדגיש שהרבה פעמים תנאים מחפירים של התייחסות לבעלי חיים גורם לכך שהם הופכים להיות טריפות, ואז כמובן אסור לאכלם.

ד. אם לבהמה או העוף אין דיני טריפה ונבלה מותר יהיה לאכלם אחר שחיטה כדת וכדין.

ה. אם ישנה תופעה של התעללות בבעל חיים מסוים, אולי יש חשיבות לתקן חרם מסוים נגד אותם מתעללים. אך זו כבר שאלה שתלויה בהנהגה כללית.

בברכה רבה,

הלל מרצבך