אנפוזיה בי''כ

חדשות כיפה הרב אייל קרים 24/09/03 19:34 כז באלול התשסג

שאלה

האם יש בעיה הלכתית לקבל אנפוזיה ביום כיפור?

(כלומר בהנחה שהאנפוזיה הוחדרהלפני י"כ)

ואם התשובה הינה חיובית האם מי שבפעילות מבצעית בי"כ (ומותר לו הלכתית לשתות לשיעורים) עדיף שישתה לשיעורים או יקבל אנפוזיה ?

תשובה

32383
בשו"ע סימן תרי"ב מובאת מחלוקת בין הפוסקים האחרונים, אם אדם שאוכל ביוהכ"פ מתחייב בהנאת החיך(הגרון) או על שביעת המעיים. אולם גם מי שמחייב על שביעת המעיים , מסכים שהאיסור הוא דוקא אם האוכל עבר דרך הגרון ולכן מותר להיות מוזן ביוהכ"פ דרך החדרת נוזלים לוריד או זונדה לאף או ע"י נר בפי הטבעת.
אבל כל זה דוקא שרוצה להקל מעליו את הצום ולוקח את הנ"ל לפני הצום כמבואר בפוסקים (שו"ת ציץ אליעזר ח"ז סימן ל"ב ועוד פוסקים) , בעוד שביוהכ"פ אין לקחת את הנ"ל, מלבד אדם שחולה בכל גופו ונפל למשכב או אדם שעשוי במהלך הצום להדרדר מצבו הרפואי ולהגיע למצב שיפול למשכב.
מה שמבחינת ההלכה מותר לו לשבת לשיעורים ביוכ"פ ישתה ולא יחדיר לעצמו אינפוזיה.