תוספת שבת - מלאכה לפני שקיעה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 11/07/21 13:52 ב באב התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב, השבת נשארתי בבית והתפללתי ביחיד ולא מצאתי את השלט של המזגן של הסלון שהוא אחראי על הקירור של המקום שאני מתפלל בו ואוכל בו והדבר גרם לי לצער, כי שבת היא עונג גדול עבורי והכנתי אותה טוב בכל מיני תענוגים.

ומצאתי בסוף את השלט והדלקתי אותו ושהסתכלתי בשעון לאחר שכבר הדלקתי נשאר לפחות דקה ואפילו קצת יותר מהשקיעה, השעון שלי מדויק לחלוטין כמו מכשיר סלולרי ובדקתי את זמן השקיעה בכמה מקומות, הדבר גרם לי לצער גדול כי עוד לא חללתי שבת במזיד אף פעם

השאלות שלי: האם השעה בפלאפונים כיום היא נכונה ותואמת את הזמנים בלוחות השונים?

האם הזמן בלוחות ובפרט שקיעה מדויק ואפשר לסמוך על זה?

אני מודע לעניין של תוספת שבת ומודע לזה שצריך לפחות 10 או 5 דקות קודם השקיעה לקבל שבת, אם בכל זאת נוצא חילול סמוך לשקיעה כמה רגעים קודם, זה יכול להיחשב כתוספת שבת שיש צורך גדול בכך?

הבנתי שיש עניין שהמקום צער בשבת אפשר לעשות חלק מאיסורי דרבנן בבין השמשות, אם ונניח חס וחלילה הדלקתי את המזגן בבין השמשות מצד צער יש מקום פה בהיתר הזה?

תודה רבה מראש אוהד

תשובה

לשואל שלום,

למעשה במקום צורך, אפשר להסתפק בתוספת שבת של דקות בודדות.

לכתחילה יש להוסיף 20 דקות כדברי המשנ"ב בסימן רס"א.

אך מעיקר הדין להרבה פוסקים אפשר פחות כמובא בשו"ע "בלבד שיוסיף איזה זמן שיהיה ודאי מחול על קודש", לדוגמא לדעת האגרות משה מספיק 2 דקות,

עיין עוד יביע אומר חלק ה או"ח סימן כא וראה כי טוב.

שבת שלום