שבת

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 03/02/18 21:34 יח בשבט התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב.

השבת עשיתי שבת בדירת שירות..

שמנו סיילוטפ על המקרר כדי שלא יהיה אןר בשבת ..

פתחנו וסגרנו והיה בסדר.

בערך שעתיים לפני שבת.לצערי הרב פתחתי את המקרר ולצערי הרב האור נפתח,

מרוב הבהלה השארתי את המקרר פתוח כמו שהיה והלכתי..

ואז קרה דבר יותר חמור הוא נסגר..

האם.מותר להשתמש בדברים שהיו במקרר?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום וברכה,

מותר להשתמש בדברים שהיו במקרר כיוון שלא נעשה בגופם איסור.

מקור הדברים מתוך דברי השולחן ערוך שכותב באורח חיים סימן שיח סעיף א:

"המבשל בשבת (או שעשה אחת משאר מלאכות)... בשוגג - אסור בו ביום גם לאחרים, ולערב (במוצ"ש) מותר גם לו מיד". הגר"א חלק על השולחן ערוך ופסק להקל שאם המלאכה נעשתה בשוגג היא מותרת לכולם מיד. וכתב על כך המשנה ברורה שבמקום הצורך, ניתן לסמוך על הגר"א.

ובכל אופן כל זה בדבר שנעשה בגופו איסור, אך כאן לא נעשה האיסור בגוף המאכלים אלא בפתיחת המקרר.

ועל כך כתב החיי אדם (הובא בביאור הלכה סימן שיח ד"ה אחת משאר מלאכות) שמעשה שבת שלא יוצר שינוי בגוף החפץ, כגון חפץ שהוצא מרשות לרשות, אם נעשה האיסור בשוגג – מותר לכולם מיד. וכן כתב הרב עובדיה יוסף (בספרו חזון עובדיה שבת חלק ד' עמוד תכז) שמלאכה שנעשתה בשוגג כשלא נעשה בגוף הדבר שינוי, מותר להשתמש בדבר בשבת עצמה.

בהצלחה רבה ושבוע טוב,

הלל