עליה לקבר (אחרי שנה ראשונה)

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 29/09/21 13:13 כג בתשרי התשפב

שאלה

כבוד הרב שלום,

אבא שלי נפטר לפני שנה וחצי, הוא קבור בצפת. מאז יוצא לי לעלות לקבר רק באזכרה שלו. הייתי רוצה לעלות לקבר גם בלי קשר לאזכרה, אשמח לדעת מתי אפשר לעלות? דוד שלי טוען שאפשר לעלות רק בערב ראש השנה ובערב יום כיפור ובאזכרה, אבל אני שמעתי שיש גם מועדים אחרים שאפשר לעלות. אני מרגישה צורך בכך וחשוב לי לפתור את הסוגייה הזו.

תשובה

לשואלת שלום,

מותר לבוא להתפלל על קברי אבות גם בלא מועד מסויים. ואמנם יש מועדים מיוחדים כפי שציינת, וכן ערב ראש חודש פסח וערב ראש חודש אלול.

ישנם מועדים שבהם אין עולים לקבר כגון פורים, חנוכה חול המועד וכד', אך בשאר הימים בשנה אין מניעה.

וכן מצינו בכלב בן יפונה שהלך לקברי אבות, או יוסף בקבר אימו. וכך מובא בספר מעבר יבק (שפתי רננות מאמר ג פרק כג): "נראה כי יש הנאה למתים שבניהם ואוהביהם ילכו על קבריהם להשכיב אותם (לומר 'אשכבה') ולבקש לנשמתם טובה ומטיבים להם באותו עולם (הנשמות)".

(יעויין עוד: ילקוט יוסף אבלות סימן י אות כה)