ללא נושא

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 15/03/10 15:20 כט באדר התשע

שאלה

לי שאלה על הבוקר מייד כשאני מתעורר מה אני צריך לעשות את כל הסדר עד לתפילה...

א. זאת אומרת מייד כשאני קם מה להגיד?מודה אני?שויותי ה'?

ב. האם אני ראשון נוטל ידיים ואז מתפנה בשירותים? או ראשון מתפנה בשירותים מברך אשר יצר ואז נוטל ידיים?

ג. כדי ללמוד לפני התפילה אני צריך לברך רק ברכות התורה (אלוקי נשמה,נותן התורה)?או שצריך לברך גם על כל ברכות השחר (ציצית, שלא עשני גוי-יהי רצון...אינו בן ברית)?

ד. האם אני צריך לברך גם לפני אלוקי עוד פעם "על נטילץ ידיים" ו-"אשר יצר" או שמספיק מייד אחרי שאני מתעורר?

ה. על הקרבנות- מאיפה אני מתחיל להגיד, את מה צריך להגיד, עד איפה?

בקיצור כל הסדר מייד שכאני קם מה לעשות...?

תשובה

שלום וברכה!

א. אומרים "מודה אני" ענין של שוויתי זה ענין של תחושה ותודעה שחייבים ללוות אותך כל הזמן. בבוקר צריך לחשוב על זה ולהכניס אל תוך התודעה. הדבר יעזור לקום מהר מהמיטה טלהתחיל בעבודת הבורא.

ב. הסדר הוא - קם, נוטל ידיים בלי ברכה, מתפנה ושוב נוטל ידיים ומברך ברצף "על נטילת ידיים" ו-"אשר יצר".

ג. עקרונית די בברכות התורה, אך כדאי לומר ברכות השחר במלואם במידה והגיע השחר (לענין של ציצית למשל).

ד. אם ברכת פעם אחת כשהתעוררת, אין לברך שוב.

ה. לפני הקורבנות אומרים פרשת העקידה ושמע ואז קורבנות. אומרים הכל (למעט הדברים שלא אומרים בשבתות או ראשי חודשים כפי שמצוין בסידורים) עד שמסיימים בי"ג מידות שהתורה נדרשת בהן ("רבי שימעאל אומר").

בברכה,

חיים בריסק