כסף שהיה מיועד למטרה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 28/05/21 00:01 יז בסיון התשפא

שאלה

בס"ד ובהשתדלותינו בשמחה:)

שלום הרב!

תודה רבה על כל התשובות שאתה ושאר הרבנים נותנים, מאוד עוזר!!

הרב, אני ברוך ה' מדריך בתנועת נוער ובשנה שעברה הוצאנו מגנטים לחניכים כמתנת סוף שנה. את המגנטים קנינו בכסף שקיבלנו ממכירה שעשינו במהלך השנה שבמכירה אמרנו לקונים שהמטרה היא בשביל צ'ופרים לחניכים. נשארו לנו כמה מגנטים.

האם מותר לנו בתור מדריכים לקחת מגנט בשביל עצמנו (אם זה לא נחשב גזל)? הרי המגנטים נקנו בכסף שמטרתו הייתה לצ'ופרים לחניכים.

תודה רבה!

תשובה

לשואל שלום,

מותר לכם להשתמש בכסף עבור עצמכם.

הרחבה:

מטרת התרומה הייתה עבור החניכים, אבל אומדנא ברורה מאד שאם נשאר כסף מיותר התורמים לא ירצו את כספם חזרה ולהשיב את המוצר, לכן מותר לקחת.

מה גם שבמקרה שלכם לא עשיתם תנאי, בטח לא כפול כנדרש.

(תוס' קידושין מט ב | ואולי סיעתא גם מרמ"א רז סעיף ג שבמתנה דברים שבלב דברים)