איך מותר להניח שני זוגות תפילין

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 11/07/21 12:42 ב באב התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב חנן שוקרון.

ספר החינוך מצוה תנד - שלא להוסיף על מצוות התורה

ורובי המפרשים יאמרו דלא שייך לא תוסיף כלל אלא במצות עשה, והענין הוא לפי מה ששמעתי אני מפי מורי ישמרו א-ל כגון מי שמניח שני תפילין כשרין בראשו או בידו,

איך התירו להניח 2 זוגות (רש"י ורבינו תם) ?

תשובה

שלום משה, הדבר מותר מפני שאין מוסיפים על המצווה אלא מסתפקים כיצד יוצאים ידי חובה.

מעין מה שנוהגים לתקוע 30 קולות בשופר למרות שמן התורה יוצאים ב9.

לכן כתבו הפוסקים שאסור לכוון לצאת ידי חובה בשתיהן, אלא רק באחד מהם.

לשון הטור: "יש מהם סוברים כדברי רש"י ויש מהם כדברי ר"ת, ולפי שנחלקו בו גאוני עולם ותפילין של אלו פסולין לאלו, ואמרו חכמים מקום יש בראש להניח בו שני תפילין וכן בזרוע - לכן ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה ב' זוגות תפילין ויניח שניהם. ויכוין בהנחתן, באותן שעשויין כתקונן אליבא דהלכתא בהם אני יוצא ידי חובתי, והאחרים הרי הן כרצועות בעלמא, ואין כאן משום בל תוסיף. דלא מיקרי בל תוסיף אלא כשעושה ה' בתים".