לשוב לתשס"ה

ספר חדש מתאר את סיפורה האישי של מירב לוי, תושבת גוש קטיף, הנדרשת לפנות את ביתה

חדשות כיפה יונית פרידלר 25/04/10 00:00 יא באייר התשע

לשוב לתשס"ה

בסלון בייתי ניצבת תמונה משפחתית שצולמה בגוש קטיף, על החוף ליד שירת הים, בפסח תשס"ה, עת ביקורנו האחרון בגוש קטיף. בשביל ילדי התמונה הזאת היא "גוש קטיף". לאחר שקראתי את הספר "לשוב לתשס"ה" קיבלה התמונה חיות ועומק. ממש כאילו ביקשה לספר לנו מי גר בשירת הים, מה היה שם לפני הגירוש ומה עבר על אותם אנשים שגרו שם, בבתים שנגמרו ליד הים.

הספר "לשוב לתשס"ה" הוא למעשה מכתב מהמחברת, מירב לוי, לחברתה הטובה תפארת טרטנר הי"ד, שנרצחה בפיגוע בנווה דקלים. מכתב אישי מאוד, המתאר עבור תפארת את קורותיה של מירב לוי בשנה "מיוחדת", כפי שלוי מכנה אותה. בשנה זו, שהחלה בערב יום הכיפורים בו נרצחה תפארת, חוותה מירב חוויות מכוננות של שכול ולידה, בניין וחורבן, פרידה וצמיחה מחודשת.

הספר מאפשר לקורא הצצה לחיים האמיתיים של גיבוריו, מירב ואיתמר תושבי שירת הים, אשר התמודדו עם הצורך להמשיך בשגרת יומם ובטיפוח התא המשפחתי שלהם אל מול ההתרחשויות הלא פשוטות בגוש קטיף.

למרות מספרם המועט של העמודים בספר, 93 במספר, אצורים בתוכו עוצמות וכוחות נפש גדולים.לצד הכאב והגעגועים, חושף הספר את התמודדותה של לוי הראויה להערצה. אומנם הספר כתוב מנקודת מבטה של מירב, אך הבעל, איתמר, נוכח בו לא פחות. מבין השורות ניכרת דמותו היציבה והמיוחדת של איתמר הפועל והעושה ואיננו מסתפק בדיבורים.


התרחשויות לא פשוטות (צילום: מיכאלי, ויקיפדיה העברית)


מירב מיטיבה לתאר את החוויות הקשות והאישיות אותם עברה בבהירות ובבגרות, בשפה ציורית ובכישרון רב. כך מוצא את עצמו הקורא מתלווה לאיתמר בתיאור ביקורו האחרון בשירת הים לאחר הגירוש כאשר הגיע לארוז ומצא עצמו לבסוף מוציא את ספרי התורה מבית הכנסת בליווי חייל, עובר בין הבתים הריקים וההרוסים. אפשר לשמוע את השקט בתיאור הזה, השקט שאחרי הסערה. כאילו היו הבתים מספרים לאיתמר את שארע...

הספר סוחף את הקורא לזמן אחר ולמקום אחר וקשה להניח אותו מהיד, עד ליום בו נכתבו מילות הסיום של המכתב, עד לסגירת המעגל ותיאור הצמיחה המחודשת.

הצד האמוני שזור לאורכו של הספר כחלק בלתי נפרד מהתמודדותה של מירב. תעצומות הנפש שלה, הראייה המפוכחת, החיבור למציאות למרות השבר הגדול והנסיון הבלתי פוסק להגשמת האידיאלים הנשגבים, הם שהופכים את הספר הזה למשהו אחר, מעבר לתיאור אישי.

אפשר לשאוב הרבה כוחות מהספר ויחד עם מירב להמשיך להתגעגע. זהו מסע בזמן ומסע אל הנפש, מסע שאיננו נגמר.

לשוב לתשס"ה,ספר הביכורים של מירב לוי. כריכה רכה, 93 עמ, הוצאת אופיר ביכורים