שינוי שם שלא ע''פ ההלכה

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 13/02/17 11:52 יז בשבט התשעז

שאלה

בס"ד

שלום הרב.

אחי נקרא בעת לידתו בשם "יצחק" בלבד על שם סבי ז"ל. מאז ומתמיד קראו לו בכינוי "צוק" ורק בעליה לתורה העלו אותו בשם "יצחק". במהלך השנים החליט לשנות את שמו לכינוי "צוק" ולמחוק את השם יצחק.

את השינוי עשה בתעודת הזהות בלבד ולא ע"י עליה לתורה ושינוי השם ב"מי שברך". (מאז ששינה לא עלה לתורה עדיין).

ברצוני לשאול- א. באופן כללי מה הדין על שינוי מסוג זה (לא ע"פ ההלכה).

ב. האם במקרה כזה שתיארתי שינוי השם "נתפס" ומקבל תוקף הלכתי?(נ"מ לעלייה לתורה וברכות לרפואת וכו"..). הרי בכינוי זה נקרא כל חייו ע"פ רוב האנשים (רק הועלה לתורה בשם יצחק) ובנוסף הכינוי קרוב לשם בחלק מהאותיות.

תשובה

שלום וברכה,

אין הלכה סדורה בנושא החלפת שמות בשולחן ערוך.

המנהג המקובל הוא ששינוי שם מתבצע בעלייה לתורה, והגבאי נותן ´מי שברך´ המתייחס לקביעת השם החדש. ואצל אשה, הגבאי רק מברך אותה.

כמו כן, השם שניתן לאדם בשעת הברית הוא הקובע, ולא מה שרשום במשרד הפנים. לכן, שינוי השם צריך להתבצע בעלייה לתורה.
אולם, אם רק מדובר על הוספת שם, כדוגמת ´יצחק צוק´ - לא צריך עלייה מיוחדת, אך יציין את השם המלא בזמן העלייה.

ברכה והצלחה

יוגב כהן
הר ברכה