ערבה מקרקע של גוי

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 16/11/16 09:08 טו בחשון התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

נאמר בשולחן ערוך, סימן תרמט, סעיף ב: ""יש אומרים שהקונה ערבה מעץ הגדל בקרקע של גוי, צריך להזהר שיקצצנו הוא בעצמו, ויקנה ממנו, אבל מנהגינו עתה שגם הישראל עצמו קוצץ הערבה מקרקע של גוי, ומביאה לכל מבקש.""

להלן שאלתי.

1. מה הכוונה שישראל יכול לקצץ ערבה מאדמה של גוי? האם הכוונה שהוא יקצוץ אבל ישלם לגוי או שגם לא צריך לשלם לו? האם אין זה גזל שאז הערבה פסולה?

2. מה לגבי עצי ערבות שניתן למצוא ברחובות העיר, או בגנים ציבוריים, האם במידה ואקח משם ערבות הם יהיו פסולות כי זה לא ממש שלי, אלא אני חייב לבקש אישור? אבל ממי מבקשים אישור שזה שטח ציבורי? ואם מותר לקחת, אשמח להבין מדוע מותר אם ההלכה אומרת שזה צריך להיות ממש שלך, והרי האדמה הציבורית של שייכת לך. וכבר נאמר שאפילו שערבות לרוב אין בהם שווה פרוטה, ם גזל ערבה אף שאין בה שוה פרוטה אינו יוצא ידי חובה (סימן תרמט, סעיף א)

תודה,

אבי

תשובה

שלום
1. מדובר שהישראל קוצץ ברשותו של הגוי (בתשלום או במתנה). הדיון לגבי מי קוצץ, הוא בגלל החשש שהגוי גזל את הקרקע, ואז יש הבדל מי קוצץ, בגלל דיני גזל וקנין, שמושפעים מ'שינוי רשות'. כלומר, שבעייתיות של גזל יורדת כאשר זה עבר רשות, מהגוי שקצץ לישראל.
2. באופן כללי - אם מדובר בעץ שהוא הפקר (למשל בטבע) - אפשר לקחת. ואז זה הופך להיות שלו.
אם מדובר בעץ ששייך למישהו (פרטי או רשות מקומית) - צריך לקבל רשות לפני שקוטפים.
כל טוב