היינו כחולמים - דבר תורה ליום העצמאות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 11/05/16 12:27 ג באייר התשעו

שאלה

"הזיכרון מצמצם את המרחקים. מאתיים דורות עברו מראשית תולדות עמי, והם [דומים בעיניי כימים אחדים].

רק מאתיים דורות עברו מאז קם אדם ושמו אברהם ועזב את ארצו ואת מולדתו והלך אל הארץ שהיום היא ארצי".

נאום נפלא זה נאם הנשיא [עזר ויצמן ז"ל] ברייכסטג הגרמני בשנת 1996 למניינם, מומלץ לקרוא את המשכו בלינק http://midreshet.org.il/ResourcesView.aspx?id=6935

את יום העצמאות אנחנו חוגגים בכל מיני אופנים: החל מתפילה, אמירת הלל וסעודות הודיה ועד דפיקת פטישי צעצוע.

אני רוצה להביא את הפרק מתהילים אותו נוהגים לשיר עם מנגינת התקווה:

"[שִׁיר, הַמַּעֲלוֹת: בְּשׁוּב יְהוָה, אֶת-שִׁיבַת צִיּוֹן* הָיִינוּ, כְּחֹלְמִים. אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק, פִּינוּ* וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה: אָז, יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם* הִגְדִּיל יְהוָה, לַעֲשׂוֹת עִם-אֵלֶּה. הִגְדִּיל יְהוָה, לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ* הָיִינוּ שְׂמֵחִים. שׁוּבָה יְהוָה, אֶת-שבותנו (שְׁבִיתֵנוּ)* כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב. הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה* בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ. הָלוֹךְ יֵלֵךְ, וּבָכֹה* נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ-הַזָּרַע: בֹּא-יָבֹא בְרִנָּה* נֹשֵׂא, אֲלֻמֹּתָיו]" (תהילים, פרק קכ"ו).

כשמעיינים בפרק הזה אפשר למצוא בו דברים מוזרים: איך אפשר גם לחלום וגם לראות? מה זה "אפיקים" ומה הקשר לנגב? מה עושים ענייני שדה לשיבת ציון? ובכלל – [מה הקשר] של כל המזמור ליום העצמאות שלכן הצמידו [דווקא אותו] לתפילה?

ברשותכם ננתח את המזמור:

*

[שִׁיר, הַמַּעֲלוֹת: בְּשׁוּב יְהוָה, אֶת-שִׁיבַת צִיּוֹן* הָיִינוּ, כְּחֹלְמִים]

ברוך השם שאנחנו חיים כיום במדינה יהודית בעלת שלטון יהודי בארץ ישראל. שפת האם של מדינת ישראל היא עברית - שפת התנ"ך (יש לציין שביום העצמאות נהוג לקיים את [חידון התנ"ך]).

יש ישיבות תורניות, ישנם בתי כנסת ובתי מדרש בכל פינה. יש כוחות ביטחון יהודיים המונהגים בידי יהודים. יש חברות תעשייה ובנייה יהודיים. כלכלה יהודית... והכי חשוב – קיבוץ גלויות = שיבת ישראל לארצו [ממש חלום שמתגשם]!

וכאן, אומר מחבר המזמור, נמצאת הבעיה:

אנחנו כל-כך [רגילים] לחיות במדינה של קיבוץ גלויות, שזה כבר נראה לנו מובן מאליו!

יש אין סוף ניסים המתגשמים לנגד עינינו וקשה לנו לשים לב, אנחנו ישנים וחולמים...

*

[אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק, פִּינוּ* וּלְשׁוֹנֵנוּ