פרות ערלה ונטע רבעי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/05/16 21:19 ב באייר התשעו

שאלה

שלום לרב,

בגיניתי הקטנה מס' קטן של עצי פרי שנטער בתשרי תשע"ד.

האם פרות שנחנט לאחר טו בשבט תשע"ו (השנה) הם כבר פרות שנה רביעית ומותרים באכילה?

האם ניתו לומר שמכיוון והעץ ניטע בתשרי תשע"ד אזי בטו בשבט תשעד הוא כבר נחשב בן שנה? וא"כ בטו בשבט תשע"ה הוא כבר שנתיים? ובטו בשבט תשע"ו כבר שלוש?

אם כך, האם לא ניתן לראות את העץ שהוא כבר בשנתו הרביעית ופירות שחנטו לאחר טו בשבט שהיה הן כבר נטע רבעי?

תודה רבה!

נועם

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. אנו פוסקים להלכה שדין ל' יום כשנה הוא רק בסוף שנה, אבל בתחילת שנה הספירה היא מלאה. דהיינו עץ שניטע בתשרי יש למנות לו שנה בסוף השנה. ולכן בסוף ע"ד העץ בן שנה. ע"ה - שנה שניה, ע"ו- שנה שלישית, ופירות מט"ו בשבט תשע"ז יהיו נט"ר. אמנם יש דעת ראשונים שאין צורך לחכות עד ט"ו בשבט תשע"ז אלא כשיגמרו 3 שנים (מיום ליום) דהיינו מתשרי תשע"ז כל פרי שיחנוט יהיה רבעי. אבל לכתחילה יש להחמיר כדעה שט"ו בשבט הוא הקובע, ולכן הפירות שיחנטו מט"ו בשבט תשע"ז הם יהיו רבעי.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ