למה שותים יין בפורים? הרי אסור להשתכר?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/02/16 12:17 ט באדר א'

שאלה

למה שותים יין בפורים הרי אסור להשתכר?

תשובה

ב"ה

שלום.

אכן כן. אסור להשתכר עד לאיבוד עשתונות !! זה לא נכון הלכתית וזה לא נכון מוסרית.
שהרי בתלמוד הבבלי במסכת מגילה דף ז ובשו"ע או"ח סימן תרצ"ה סעיף ב נאמר ["חייב אישני לבסומי בפוריא עד דלא ידע בן ארור המן לברוך מרדכי"]. והדגש הוא על המילה [עד]- עד ולא עד בכלל.

והמשנה ברורה בבאור הלכה הביא את לשון המאירי שמפרש זאת כך : ["חייב אדם להרבות בשמחה ביום זה ובאכילה ובשתיה עד שלא יחסר שום דבר ומ"מ אין אנו מצוין להשתכר ולהפחית עצמינו מתוך השמחה שלא נצטוינו על שמחה של הוללות ושל שטות אלא בשמחה של תענוג שיגיע מתוכה לאהבת הש"י והודאה על הנסים שעשה לנו וע"ש מה שמבאר דברי הגמרא.

וז"ל הח"א כיון שכל הנס היה ע"י יין לכן חייבו חכמים להשתכר ולפחות לשתות יותר מהרגלו כדי לזכור הנס הגדול ואמנם היודע בעצמו שיזלזל אז במצוה מן המצות בנט"י וברכה ובהמ"ז או שלא יתפלל מנחה או מעריב או שינהוג קלות ראש מוטב שלא ישתכר וכל מעשיו יהיו לש"ש "]

ואכן תפקיד היין הוא לסמל את המהפך שחל בעקבות משתה היין. והיין עצמו הוא משמח את האדם והופך אדם יבש ועצוב לאדם שמח ופורח.

ובמדרש נאמר ש[70 ימים עברו בין אגרות ראשונות של המן לאגרות השניות של ביטול הגזרה] ויי"ן בגימטריה זה [70] ולכן היין מסמל את המהפך המפתיע.
וזה מסביר מדוע היין הוא כ"כ מרכזי בחג בפורים.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.