הידעתם? שבועות הוא חג לחיידקים הפריביוטיים!

לקראת חג השבועות, בדקנו מהם החיידקים הפרוביוטיים הנמצאים במוצרי חלב והאם החיידק הוא ידידו הטוב של האדם?

חדשות כיפה ליטל פינגרץ - דיאטנית קלינית 17/05/18 12:16 ג בסיון התשעח

הידעתם? שבועות הוא חג לחיידקים הפריביוטיים!
צילום: pixabay

לקראת חג השבועות בדקנו עם ליטל פינגרץ - דיאטנית קלינית, האם החיידק הוא ידידו הטוב של האדם, ולמה חשוב יותר להקפיד על צריכה של מזון פרוביוטי?

 

פרו= בעד, ביוטיקה= חיים

חיידקים פרוביוטיים הם חיידקים "טובים", שעוזרים לגוף במניעה ובטיפול במצבים פתולוגיים ספציפיים. הגוף שלנו מקבל אותם מהמזון או ע"י נטילת תוספי מזון בצורת קפסולה או אבקה. יעילותם בכך שהם משפיעים על כל מיני גורמים ביניהם חיזוק מערכת החיסון, הכרת אנטיגנים (מולקולה המעוררת תגובה חיסונית) ותיפעול של תאי מערכת החיסון "הנלחמים" באותם אנטיגנים. כאשר הם מגיעים למערכת העיכול, הם יוצרים מושבות של חיידקים ובכך הם חוסמים כניסה של רעלנים ופתוגנים אחרים שיכולים "להתיישב" במערכת העיכול ולפגוע בבריאותנו. החיידקים הפרוביוטיים הם חיידקים טובים, שלמעשה נלחמים בחיידקים ה"רעים" או מנטרלים את פעילות החיידקים וגורמים מזיקים אחרים (כגון שמרים ופטריות), הן ע"י שינוי רמת החומציות לרמה שאינה נוחה לחיידקים המזיקים או ע"י ייצור רכיבים הקוטלים את החיידקים המזיקים והפעלה של תאים לבנים מסוגים שונים המסייעים לגוף להגן על עצמו. החיידקים הפרוביוטיים מצויים גם בריריות חלל הפה, באף ובנרתיק, כאשר נוכחותם באזורים אלו חשובה בעיקר כדי למנוע שגשוגם של פתוגנים שונים כגון פטריות בכלל, ופטריית הקנדידה בפרט.

 

400 ידידים בעיכול המזון

לחיידקים הפרוביוטיים חשיבות רבה בתהליכי הפירוק והעיכול של המזון במעי. למעשה, בלעדיהם תהליך העיכול הופך ליעיל פחות. במערכת העיכול שלנו מצויים כ-400 סוגים של חיידקים ידידותיים, אשר מהווים את הפלורה הטבעית, ולהם חשיבות רבה בתהליכי הפירוק והספיגה של המזון. כמו כן, הם תורמים לייצור של ויטמינים מסוימים ביניהם ויטמין K ו-B  ומשתתפים ביצירת חומצות שומן חיוניות. כאשר חלה פגיעה בפלורה הטבעית, חל שיבוש בתפקוד מערכת העיכול, מצב שעלול להוביל לשלשול, גזים ואי-נוחות. ישנם גורמים שונים העלולים להפר את איזון החיידקים ולשנות את הרכבם כאשר הבולטים שביניהם, הם כתוצאה מתזונה לא נכונה ומטיפול באנטיביוטיקה. האנטיביוטיקה הורגת לא רק את החיידקים הרעים אלא גם את החיידקים הטובים בגוף ולכן ההמלצה לאחר סיום טיפול אנטיביוטי ליטול תוספי פרוביוטיקה כדי להחזיר חזרה למעי את החיידקים הטובים ולשמור על איזון הפלורה בגוף.

נטילת תוספי מזון פרוביוטים מסייעת למניעת דלקות מעיים ושלשולים אצל אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כגון קרוהן וקוליטיס, צליאק ותסמנות המעי הרגיז אשר אינן מאפשרות לאוכלוסיית החיידקים הטובים לשגשג באופן טבעי. בנוסף, פרוביוטיקה מסייעת בהפחתה של תסמיני מערכת העיכול במצבים של שלשולים, כאבי בטן ונפיחות בטנית.

צילום: pixabay

 

ידידות נשית

פרוביוטיקה יכולה לסייע לנשים, הסובלות מדלקות חוזרות בדרכי השתן, קנדידה ופטרת בנרתיק. נטילת תוסף פרוביוטי המכיל מגוון זנים של חיידקים, המיועד לטיפול בנרתיק, יכול למנוע זיהומים וחזרת הפתוגנים.

 

חשוב לשים לב מה אנחנו אוכלים

כיצד תזונה לא נכונה עלולה להפר את מאזן החיידקים הטובים בגוף, ולשנות את הרכבם?

כדי לענות על כך, חשוב לדעת אילו מזונות מכילים חיידקים פרוביוטיים ואילו מזונות תורמים לשגשוגם. ניתן לקבל חיידקים פרוביוטיים ממוצרי חלב כגון יוגורט (שהחלב בו עבר תסיסה ע"י חיידקים), במוצרי מזון כבושים או חמוצים כמו, כרוב כבוש, ירקות מוחמצים וכדומה, ואף ניתן למצוא אותם היום במוצרי סויה, שלאחרונה התחילו להעשיר מוצרים אלו בחיידקים פרוביוטיים שונים. אותם חיידקים פרוביוטים גדלים על מצע מזון מסוים התורם לשגשוגם, מזונות עשירים בסיבים פריביוטיים מהווים קרקע פורייה לצמיחה ושגשוג של החיידקים הטובים, לכן חשוב לצרוך ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, ומזונות המכילים סיבים תזונתיים הידועים כמצע טוב לגידול אותם חיידקים (למשל, סיבים מסוג אינולין, Fossופרוקטנים), האינולין לדוגמא הינו סיב מסיס המצוי בירקות כמו ארטישוק, בצל ושום.

 כאשר האינולין מגיע למעי, הוא מותסס בעזרת החיידקים הטובים שבמעי, ואוכלוסיית חיידקי הביפידו והלקטובצילי משגשגת. תזונה הדלה בסיבים תזונתיים, דלה במוצרי חלב וצריכה של מזון מעובד (מזון שהוסיפו לו חומרי שימור כימיים ולא עבר תהליך תסיסה טבעית), יכולים לאורך זמן להפר את מאזן החיידקים הטובים בגוף ולהשפיע על הרכבם.

צילום: pixabay

 

צמחוניים וטבעונים, ילדים וקשישים

רצוי שצמחונים וטבעונים, אשר נמנעים מאכילת מוצרי חלב, יצרכו מוצרים שמכילים סיבים פריביוטיים כדי לתרום לשגשוג החיידקים ושמירה על מאזן החיידקים הטובים בגוף.

 צריכה של פרוביוטיקה באוכלוסיות רגישות כמו, ילדים, וקשישים נבדקה ונמצא, כי צריכה של פרוביוטיקה במזון או בתוסף מזון עלולה לעזור במניעת מחלות ובקיצור משך זמן מחלה, במידה וכבר קיימת מחלה. במחקרים בעיקר בקרב ילדים נראתה השפעה על משך זמן השלשול. בקבוצת הילדים שנטלה פרוביוטיקה משך השלשול היה פחות מ-25 שעות.

 

הריון

מחקרים רבים הראו, כי מתן תוסף פרוביוטי לנשים במשך ההיריון, יכול להפחית את מקרי האלרגיות והתגובה האלרגית בקרב אותם תינוקות.

 

ספורטאים

מחקרים רבים הראו, כי נטילה של תוספי פרוביוטיקה בקרב ספורטאים קיצרה את משך זמן המחלה כאשר היו חולים, ובכלל סייעה במניעת מחלות בקרב ספורטאים, כך שהיכולת הגופנית בקרב הספורטאים שנטלו תוספי פרוביוטיקה הייתה טובה יותר.

צילום: pixabay

 

אז כמה יש לצרוך?

ישנה חשיבות רבה לבחירה של התוסף הפרוביוטי על פי הרגישות האישית. ניתן לקחת את התוספים על בסיס קבוע והם לא יכולים להזיק. לא ידוע על רמה מסוימת שיכולה להיות מזיקה לגוף. כדי שמנת פרוביוטיקה תהיה יעילה ובעלת השפעה עליה להכיל כמות של כשני מיליארד חיידקים למנת פרוביוטיקה, זאת משום שיכולת קליטת החיידקים בדופן המעי מוגבלת. מומלץ שהתכשיר הפרוביוטי יכיל מגוון סוגים של חיידקים, משום שלכל חיידק ישנם תכונות שונות. לדוגמא, ישנם חיידקים אירוביים המשגשגים טוב יותר בתחילת המעי לעומת חיידקים אנאירוביים, שיעדיפו להתמקם עמוק יותר לאורך המעי. ככל שיהיה מגוון רב יותר של חיידקים פרוביוטיים, כך קליטתם ופיזורם לאורך המעי יהיה טוב יותר.

 

פרוביוטיקה ישר מהמזון

מומלץ לצרוך באופן קבוע יוגורט BIO, כדי לשמור על רמת חיידקים פרוביוטיים מאוזנת במעי. אך היוגורט לא יכול להחליף את הטיפול בתוספים ולמעשה מהווה טיפול תומך. היוגורט עשיר בחלבון ובסידן וקל לעיכול, מתאים גם לאלו הסובלים מרגישות ללקטוז, בשל החיידקים הפרוביוטיים המפרקים את הלקטוז. כמו כן, מומלצת צריכה של ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות המהווים מצע לגידול החיידקים הטובים.

 

 

 

ליטל פינגרץ - דיאטנית קלינית בסטודיו c,  הרשת הנשית המובילה בישראל לעיצוב, לחיטוב, לכושר ולהרזיה.