אזכרה לאמא במצב חירום

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 16/10/23 17:04 א בחשון התשפד

שאלה

מה ניתן לעשות, אם יש לאמא היקרה ז"ל אזכרה השבוע ויש אזעקות והמצב מסוכן להגיע לבית עלמין? אני מתגוררת במרחק כשעה מבית העלמין וחוששת, מה עושים במקרה כזה (יש לציין שאמא היקרה ז"ל חשובה לי מאד)

אודה על תשובתכם בהקדם

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

כל אמא היא חשובה, ואם היא אמך היא כנראה בודאי חשובה לך. בכו"א עיקר האזכרה היא אמירת תהילים ולימוד ואם אפשר גם נתינת צדקה שאלו הדברים מרבים זכויות להורים על כך שגדלו ילדים (בנים, בנות) שעושים דברים טובים צדקה וחסד. וכן אם אפשר גם להרבות למוד תורה. זה עיקר האזכרה לטובת הנפטר\ת

ההליכה לבתי עלמין נתונה מאז ומעולם במחלוקת גאוני ההלכה והפלוסופיא היהודית. כידוע הרמב"ם ובני תימן לא עלו לקברים כלל, אבל בני אשכנז וספרד הלכו הרבה לבתי קברות לפקוד את הקברים, כדברי רש"י. בכל אופן ברור שעיקר הדבר הוא לעשות צדקה וחסד ולומר את משניות וקדיש (בנים). על כן אם המצב יהיה קשה חלילה, תעשו צדקה וחסד (אפשר לתרום לאוכל לעניים או נזקקים וכו') וכן תפילות (פרקי משנה ותהילים וכו'), וכאשר ישתפר המצב יעלו לקבר, כפי שאם יש אבא או אמא הטמונים בחו"ל לא נוסעים לשם במיוחד ועושים את האזכרה בארץ ועולה לנשמה לעשות נחת רוח בכל מקום שהיא.

בברכת התורה והארץ\

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ