עסקה עם בורא עולם

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 13/10/23 10:27 כח בתשרי התשפד

שאלה

היי,

האם מותר לאדם לעשות כיאלו עסקה עם בורא עולם לצורך הדוגמא בן שזקוק לכסף או רפואה או תוצאות טובות בבדיקה יכול לומר לבורא עולם אם אני יהיה בריא אז אני אעשה נגיד תפילת ערבית כל יום למשך חצי שנה (סתם דוגמא) האם באמת ניתן לעשות איתו תנאים ואם כן באיזו צורה ?

בנוסף האם מותר לעשות את זה על דברים חומריים יותר כלומר לדוגמא על הצלחה עם חברים לימודים וכו' ....

אשמח לפירוט תודה רבה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין לעשות עיסקאות עם הקב"ה. בודאי לא בדבר שאתה מחוייב, כגון תפילת ערבית או שמירת שבת, שהרי אלו דברים שאתה מחוייב ממילא. גם דברים שאין בהם חובה אפשר רק לנדור עליהם נדרים, ואין ישראל אוהבים נדרים. אמנם לפמעים הדבר מותר כגון בשעת מחלה, ובכו"א עדיף לומר על דברים אלו ג"כ בלא נדר.כמו כן יש לנדור בצורה מוחלטת, דהיינו ללא בקשת תמורה, אלא שאתה מקבל על עצמך לרפואת החולה הזה והזה, אבל לא כתמורה.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ