כיבוד הורים

חדשות כיפה הרב אייל בן דוד 30/10/22 22:30 ה בחשון התשפג

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה,

רציתי לשאול שאלה בנוגע לכיבוד הורים.

יש לי הורים שמאוד שומרים עליי מגיל מאוד צעיר וכתוצאה מכך זה מונע ממני לעשות את מה שאני רוצה לעשות.

בנוסף, הם נורא התחזקו בשנים האחרונות ונוצר פער רוחני ביני לבינם, יש דברים שאני כן אתיר לעצמי והם לא.

לדוג': סליחות - ההורים שלי טוענים שאישה לא צריכה ללכת לסליחות בלילה "כי זה לא נראה טוב"

או, אישה צריכה לעבוד רק בסביבה חרדית עם נשים שזה מקשה עליי מאוד בחיפוש עבודה.

או, הערות חוזרות על אופן הצניעות שלי, (אני רק מציינת שאני קוראת הלכות צניעות אבל עדיין קשה לי ליישם, ואני הולכת עם חצאיות וגרביים...)

אפילו השידוכים זה מקשה עליי כי הם פוסלים לי כמעט כל גבר שאני מציעה.

לדוג': הם שמעו שיעור תורה שיש בעיה עם נדל"ן (בטענה שהם שקרנים וזה כסף לא כשר) אז הם פוסלים לי את כל האנשים האלה.

לי באופן אישי מאוד קשה לחיות ככה.

אני מרגישה שאין לי דעה אישית על החיים שלי בכל זאת אני בן אדם גדול ואני מרגישה שאופי שלי נעלם כי כל דבר אני צריכה "לרצות" את ההורים שלי.

אני לא יוצאת עם חברות כי הם טוענים שהם לא דתיות מספיק "ואישה חרדית לא צריכה לבלות עם חברות במסעדה/בית קפה בכלל"

כל הבחירות שלי נעשות מריצוי ההורים ולא מהאישיות שלי מה שגורם לי להיות בן אדם מאוד סגור ולא מודע לעולם בחוץ.

וכשאני אומרת את דעתי האישית הם באים אליי בטענה שהם לא סומכים עליי ובחיים לא יסמכו.

אין לי איך להיות עצמאית (מכמה סיבות אישיות שלי..)

וזה מאוד מקשה עליי להתנהל בחיים.

אני מגיעה למצב שאני מפחדת להביא בחור לבית כי הם רוצים משהו מסויים מבחינה רוחנית ואני יחסית פחות מהדרישה הזאת.

אם אני אומרת את דעתי שאני לא ברמה שהילדים שלי יהיו בישיבה שחורה אז הם אומרים שאני לא דתיה בכלל וממש מקצינים אותי, זה מאוד פוגע בי.

אני ממש מיואשת כי מצד אחד אני כן רוצה לכבד את ההורים שלי אבל אני מרגישה שאני מבטלת את עצמי בשביל "לרצות" אותם.

רציתי לשאול את כבוד הרב, מה עליי לעשות בנידון כדי ששני הצדדים יהיו מרוצים?

תשובה

ערב טוב

חובת כיבוד אב ואם היא בדברים שנוגעים להורים. כגון, אב שמבקש עזרה בהליכה או בכל דבר שנוגע אליו.

אין חובה לכבד הורים בדבר שנוגע אלייך.

אם הורייך מתערבים לך בחיים הפרטיים שלך כמו הדוגמאות שהבאת , עם מי לצאת והאם ללכת לסליחות.

כמובן שיש להורים חכמת חיים ונסיון חיים והם גם רוצים את טובתך.

לכן אני מציע שבענייני הלכה והנהגה תעשי לך רב ותשאלי אותו ותתיעצי איתו.

אינך מחויבת לשמוע בקול הורייך בדברים שנוגעים רק לחייך. אולם מצד שני ברור שאסור לזלזל בהורים ולבטל את דבריהם. תמצאי את האיזון איך את עושה את מה שנכון בעינייך ויחד עם זה עושה את זה בצורה נעימה שאיננה פוגעת בהורייך. זו מלאכה מורכבת וה' יסייע בידיך לעשותה , כהבטחת חכמינו הבא להיטהר מסייעין בידו.