שיבוט וגנטיקה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 10/05/02 06:53 כח באייר התשסב

שאלה

כבוד הרב!

האם זה שבני אדם יכולים ליצור בני אדם משובטים כלומר שבנויים מגנים של בן אחד לא מנוגד לתפיסת העולם של היהדות, הרי היהדות מדברת על כך שכל אדם שונה מחבירו ועל ידי שיבוט נוצר מצב שבעצם הבן אדם שנוצר הוא בעצם בידיוק כמו אביו!!!

תשובה

ב"ה

מתי ברכה ושלום,

הגמרא במסכת סנהדרין דך לח' אומרת: "תנו רבנן להגיד גדולתו של מלך מלכי המלכים הקב"ה. שהאדם טובע כמה מטבעות בחותם אחד וכולם דומים, אבל הקב"ה טובע כל אדם בחותמו של אדם הראשון ואין אחד מהם דומה לחבירו".

ואף על פי כן מצאנו תאומים זהים. האם יש בכך שאלה על הגמרא? לא ולא!

ראשית, אף תאומים זהים אינם זהים לחלוטין, אף לא מבחינה חיצונית, ובודאי שמבחינת הנשמה והאופי כל אדם שונה מחבירו.

אף בשיבוט גנטי כך. אמנם מבחינת המטען הגנטי הבן יהיה זהה לאביו או לאמו מהם נלקחו הכרומוזומים, אך מבחינת נשמתו ואופיו יהיה מיוחד לעצמו.

אמנם שיבוט גנטי מעלה שאלות מוסריות רבות כגון האם אין בטכנולוגיה זו סכנת הרס מרובה בעיקר כאשר תגיע לידי רודנים, או שאלת הרס התא המשפחתי, ועל כן העולם המערבי תמים דעים על כך שיש, בשלב זה, לאסור שיבוט גנטי בבני אדם.

התשובה נערכה ע"י דר' קובי גניזי – ראש המכון לרפואה והלכה בגליל. - משגב.