שאלות ליום כיפור וסוכות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/10/11 16:49 ו בתשרי התשעב

שאלה

שלום,

1) בבית הכנסת בו אני מתפלל נהוג ביום כיפור בזמן הזכרת נשמות לערוך הזכרה לגבאי בית הכנסת, לראשי ממשלות ישראל, נשיאי המדינה, חללי מערכות ישראל והנספים בשואה. האם מי שיוצא ביזכור מבית הכנסת, צריך להישאר מחוץ לבית כנסת גם בהזכרות ממלכתיות אלה-בסידור אחד מצאתי שמותר בזמן ההזכרה לחללי מערכות ישראל להיכנס חזרה לבית כנסת?

2) בעבר השתדלתי ללמוד את כל מסכת יומא ביום כיפור. זה קשה, לרוב איני מצליח, והייתי רוצה השנה להקדיש בל"נ זמן רב יותר לתפילות ובקשות. האם עלי לערוך התרת נדרים?

3) בסוכה שלי סכך מחצלת-מהדרין, ודפנות מתכת. אני נוהג להציב לרוחב הסוכה מוטות עץ, ועליהן את הסכך. אולם הסכך גם נשען על דפנות המתכת. האם יש צורך להציב קרשים על הדפנות, או שדי בכך שהמוטות יכלו, עקרונית להחזיק את המחצלת לבדם?

4) מה הדרך המובחרת לתיקון הושענא-רבה (לימוד תורה כל הלילה, שמיעת קריאת ספר דברים בציבור ואמירת תהילים, קריאת ספר דברים ביחידות ללא טעמים וכד')?

תודה רבה, וגמר חתימה טובה!

תשובה

שלום וברכה

א. אין הלכה בדבר, אולם נראה לי כי ראוי שכולם ייכנסו, כי זו אזכרה שהציבור עושה, ולא עניין פרטי.
ב. אין חובה לעשות התרת נדרים, כי שני המנהגים הם מנהגים טובים, ושניהם הם הרצון לעבוד את ד' ביום הכיפורים, ואין מיוחד דווקא בלימוד ולא בתפילה ולהפך.
ג. כל מתיחת לוחות העץ היא חומרא, ובוודאי שאם הם מסוגלים להחזיק את הסכך – אין צורך בדבר יותר מזה.
ד. אינני יודע לומר מה הדרך המובחרת. אני נוטה יותר לאמירת התיקון בציבור.

כל טוב וחג שמח